2014. április 13., vasárnap

A világ ízei: Balkán


Amikor megtudtam, hogy a következő etap a Balkánt fedi le, nagy gondban nem voltam. Igaz, először röhögtem egy sort azon, hogy Magyarországot már kigolyóztuk, görögöt meg nem akartam csinálni.
Vagyis, volt gírosz valamelyik nap, de azt fényképezhetetlenné nyilvánítottuk.


Maradtam szerb vonalon, bár szerintem az alábbi ételek az egész balkánon előfordulnak.
Ez a terület ételeiben nagyon sokszínű, és gyakorlatilag a fellelhető összes éteknek megvan a maga elkészítési módja országonként. Gondoljunk csak arra, hogy például a fent említett gíroszt mind a törökök, mind a görögök maguknak akarják tudni.


Csevapcsicsa


1 kg marha lapocka
40 dkg birka lapocka
½ dl víz
4 gerezd fokhagyma
só, bors, borsikafű
1 kk szódabikarbóna

A húsokat kockára vágjuk, majd ledaráljunk, ízesítjük sóval, borssal, és borsikafűvel, majd beletörjük a fokhagymát. Összedolgozzuk, és egy órára hideg helyre tesszük.
Még egyszer átdagasztjuk, majd ujjnyi vastagságú, 5-6 cm-es kolbászokat formálunk belőle. Tálra rakjuk, és a hűtőszekrénybe 1 órát pihentetjük.
Mérsékelt tűzön roston sütjük, hogy a csevapcsicsák ne égjenek meg.

Vöröshagymát, paprikát, paradicsomot, grillezett zöldséget, salátát tálalhatunk mellé.

TIPP:
Ha enyhén olajos kézzel gyúrjuk, akkor nem ragad a tenyerünkhöz.
A borsikafű másik neve csombor – csak, ha így vagy úgy nem találnánk a boltban.
Én nem tettem bele szódabikarbónát, vizet, és sertésből készítettem, és 30 percet pihent. Így is finom lett.
Ha grillen sütjük, akkor vegyünk egy kicsit zsíros húst (20-30% zsírtartalom), mert akkor nem kell alá pluszban, hanem megsüti saját magát.

 
Sopszka saláta


1 fej vöröshagyma
500 gr paradicsom
150-200 gr tehén vagy juhtúró
½ dl étolaj
1 csípős hegyes paprika
1 uborka

Megtisztítjuk és apróra vágjuk a vöröshagymát. A paradicsomot megmossuk, héját lehúzzuk, karikákra vagy cikkekre vágjuk. Összekeverjük a hagymával, olajat öntünk rá, megsózzuk, hozzáadjuk a meghámozott, kockákra vágott uborkát. Elkeverjük, és mehet hozzá a túró. Rászórjuk a karikákra vágott paprikát is.


Búzadarakoch hidegen


5 tojás
5 ek búzadara
5 ek cukor
½ citrom reszelt héja
margarin vagy olaj a kenéshez
zsemlemorzsa a hintéshez
1 l tej
200 gr cukor
1 cs vaníliás cukor
tejszín a díszítéshez

A tojásfehérjéből kemény habot verünk, és a verést folytatva, kanalanként előbb hozzáadjuk a cukrot. Ettől a hab kemény és fényes lesz. Egyenként mehet hozzá a tojássárgája, majd kanalanként a búzadara, és a reszelt citrom.
Egy tepsit kikenünk, és meghintünk morzsával. Beletesszük a tésztát.
175°C-ra előmelegített sütőben, 20-25 percig sütjük. Közben a tejet a 200 grcukorral és vaníliás cukorral felforraljuk. Amikor a koch megsült, mély tálba tesszük, és leöntjük a forró tejjel.
Állni hagyjuk, míg a tejet be nem issza, és ezután hűtőbe tesszük.

Tejszínhabbal díszíthetjük.

TIPP:
Mivel Mr. A nem szeret semmilyen csuszpájzos sütit, ezért ő a sima tésztát ette, én meg mindig öntögettem a nyakába a tejet.
Kevesebb cukorral is finom, én nem tettem bele ennyit.

Többiek hamijai:



Remélem, valamelyiket kirpóbáljátok!
Jó étvágyat!

12 megjegyzés:

  1. A sopszka salátán én is nagyon gondolkodtam, de végül kihagytam, viszont biztos, hogy egyszer elkészítem, mert nagyon jól hangzik és iszonyat guszta a képeken, biztos fincsi volt :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pont gondolkodtam még a főzés előtt, hogy régen ettem ilyet, és gondoltam, akkor legyen. Én a gyuveccsel voltam úgy, hogy csináljam, ne csináljam, de végül győzött a férfi gyomor és a grill. :D
      Megéri megcsinálni, szerintem bármilyen sült mellé illik.

      Törlés
  2. A csevapcsicsát imádom, bár teljesen autentikusat sajnos rég ettem :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ahogy olvastam, az autentikusság relatív. De majd egyszer biztos fogsz! :D

      Törlés
  3. Csevapcsicsa kívánságlistás:)
    Az ilyen salátákkal mindig bajban vagyok, jól néznek ki meg biztos finomak, de nekem valamiért a túró mindig édesként szerepel a listámon. Nem is eszem másképp, csak sütibe vagy cukrozva^^

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én mindenhogyan megeszem, bár szerintem ez nem újdonság. Ez nem lett egy autentikus dolog, mert nem így kellene kinéznie, viszont az élvezeti értékéből nem von le semmit.
      Mr. A azt kifogásolta, hogy hideg és meleg kaját egyben nem szereti. :/

      Törlés
    2. Nem szereti egyben? Ejj, pedig szerintem az egyik legfinomabb kombináció.

      Törlés
    3. Mindig mindent kifogásol... ilyenkor gondolkodom el rajta, hogy én vagyok rosszul bekódolva. Mert én az édeset sóssal is megeszem. A hideget meleggel. Szerintem is finom. De ő smirglinyelvű. :D

      Törlés
  4. Ezt a salátát és a desszertet ki fogom próbálni, le is mentem a recepteket :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kíváncsi leszek, hogy fognak ízleni! :)

      Törlés