2014. április 7., hétfő

A metál fajtái


Arra gondoltam, hogy a stílusokat is szeretném majd valami virágnyelvféle sorozatban leírni, és a nagy kutatásban találtam meg ezt a kis tipizálást.


Sosem tudtam, hogy milyen irányzatok vannak. Illetve, tudom, hogy mi van, de némelyik között egy nüansznyi különbség van csak.
Az Interneten már régóta kering egy vicces leírás a stílusokról, ami egy mesén keresztül mutatja be az adott stílus lényegét.

Ha jól tudom, az alapja az, hogy egy genyó sárkány elrabolt egy királylányt, és egy hős lovag a megmentésére indul. Na, de hogyan?
Aláfestő zene innen.


Heavy Metal: A lovag bedübörög Harley Davidsonján, levágja a sárkányt, bedob egy sört, magáévá teszi a királylányt.

Alternative Metal: A lovag sírva érkezik, tétlenül szüttyög a sárkány és a királylány előtt, néha erőtlenül megemeli hangját. Mikor mindenkinek elege van a kínlódásból, a királylány fejbe lövi a lovagot, majd magát is. A sárkány bedepressziózik…

Avant-Garde / Experimental Metal 1: A lovag megérkezik kilenckerekű neutrontöltésű vaslovával, értelmetlen hangokat ad ki magából, majd skizofrén állapotban azt hiszi, hogy ő maga a sárkány, és megöli magát, majd miután eggyé vált a természettel, absztrakt formákban egyesül a királylánnyal.

Avant-Garde / Experimental Metal 2: A lovag nem ezt a kastélyt, nem ezt a királylányt, nem ezt a lovagos érthetetlenséget akarja, a sárkány nem elég vad, a királylány nem elég hisztérikus, és amúgy sem ilyesmiket ad le az MTV. Viszont a kastély kőfalán felfutó repkények biológiája a hangyák vonulásával, hm… na, talán ez jó lesz, gondolja.

Black Metal: A lovag éjfélkor érkezik, levágja a sárkányt, a tetemet karóba húzza, a kastély előtt análisan magáévá teszi a királylányt, iszik a véréből, majd szertartásosan megöli. A meggyalázott királylányt a kastély előtt karóba húzza.

Christian Metal: A lovag a templomból hazafele jövet néz be, és egy balladát énekel a sárkánynak arról, hogy Jézus szereti, és felé kellene fordulnia. A sárkány azonnal megtér, és amikor a hercegnő „köszönetet akar mondani” a lovagnak, az így válaszol: „Sajnálom, nem hiszek a házasság előtti szexben.”

Crust / Punk: A lovag tépett, igénytelen ruhában, kakastaréjjal érkezik. Irtózatos testszagát megérezve, a sárkány rögtön bekrepál. Rövid, kétakkordos nótában ecseteli a királylánynak, hogy milyen jól beb***ott az éjjel, majd lehányja, lehúzza némi készpénzzel, és elmegy megint berúgni.

Death Metal: A lovag előjön, megöli a sárkányt, magáévá teszi a királylányt, őt is megöli, majd távozik.

Doom Metal: A lovag megérkezik, meglátja a sárkányt, rájön, hogy sosem tudná legyőzni, depressziós lesz, és öngyilkosságot követ el. A sárkány felfalja őt, és a királylányt is.

Folk Metal: A lovag néhány haverjával érkezik, akik hegedűn, sípon, dobon, lanton és egyéb furcsa hangszereken játszanak. A sárkány a rengeteg tánc közben elszenderedik, a lovag a királylány nélkül távozik.

Glam Metal: Az érkező lovagot meglátva a sárkány röhögőgörcsöt kap, és beengedi a kastélyba. Az bemegy, ellopja a királylány sminkkészletét, és megpróbálja gyönyörű rózsaszínre festeni a kastélyt.


Gothic Metal: A lovag hosszú, fekete lebernyegben, fehérre meszelt arccal (a la Eric Clayton) érkezik. A vár köré von egy nagy, fekete sötétítőfüggönyt, majd sejtelmes gyertyafényeket gyújt és síron túli, hátborzongató hangokat csal elő a gitárjából, amelytől a sárkány és a királylány is szívinfarktust kapnak. A lovag mindkettejüket végső nyugalomra helyezi a vár titkos kazamatáiban lévő kriptában, és továbbmegy a következő vár felé…

Gothic Metal (Dark): A lovag megjelenik, megátkozza a sárkányt, kiszívja a lány vérét, magáévá teszi, majd visszabújik a koporsójába.

Goregrind: A lovag eljön, levágja a sárkányt, a beleit kiteregeti a kastély előtti mezőn, magáévá teszi a királylányt, megfojtja, magáévá teszi a holttestet, fölvágja a hasát, és megeszi a belsőségeit, harmadjára is magáévá teszi, a holttestet felgyújtja, majd végezetül negyedjére is magáévá teszi.

Grindcore: A lovag megjelenik, teljesen érthetetlenül sikoltozik kb. 2 percig, majd távozik.

Hardcore: A lovag a haverjaival mosh-ol, mikor meghallja a királylány sikoltozását. A segítségére siet. Leüvölti a sárkány fejét, majd kiszabadítja a királylányt. Mikor a hercegnő „megköszönné” a lovag közli vele, hogy X-es és már van szerelme, majd fejbe rúgja a királylányt, hogy ekkora…

Industrial Metal: A lovag zsíros, fekete bőrkabátban érkezik, obszcén kézmozdulatokat tesz a sárkány felé, mire a mesebeli kidobóemberek kikísérik a meseerdőből.

Love Metal: A lovag HIM-es pólóban dübörög be a kastélyba, elsírja magát a királylány szépsége láttán, és szerelmes lesz a sárkányba, aki nem viszonozza azt.

Metalcore: A lovag végignézi a Heavy-Metal lovag és a Death-Metal lovag trükkjeit, jegyzetel, gyakorol a tükör előtt, aztán egy nagy kiadó támogatásával megveszi az egész kastélyt királylányostul, és kiadnak egy utánérzéses lemezt a sárkány korábbi eseteiről szóló dalokkal. A királylány széjjelvarrva tök jól néz ki.

Nu Metal 1: A lovag megérkezik raszta hajjal és egy hatalmas spanglival a kezében, megkínálja a sárkányt, az attól úgy betép, hogy mentem elalszik. A lovag is kikészül, közben a DJ fegyverhordozó „megszkreccseli” a királylányt. Másnap reggelre a királylány rég el van felejtve, a sárkány meg a lovag pedig, együtt lazulnak, míg meg nem halnak.

Nu Metal 2: A lovag rollerral érkezik, trapézszárú nadrágban. Megáll a sárkány előtt, előveszi halálosztó CD-jét, és szkreccsel. A sárkány ordítva menekül, de a lovag nem hagyja, elkezd mellé rappelni. Ezt már a királylány se bírja tovább, és együtt futnak a sárkánnyal.

NSBM (nemzetszoc. black metal): A lovag napfelkelte előtt Tigris páncéloson érkezik, szétlövi a várat, majd felgyújtja a romokat is, a sárkányt a legközelebbi koncentrációs táborba viteti, a királylányt pedig feleségül veszi, és minimum négy gyermeket nemzenek a Vezér szolgálatára.

Opera Metal: A lovag teljes vértben érkezik. Tökéletes technikával előadott magas C hanggal lerobbantja a sárkány fejét. Mikor leveszi a sisakot, kiderül, hogy nő, így a királylánnyal együtt a Heavy-Metal lovag keresésére indulnak.

Power Metal: A lovag hófehér unikornisa nyergében érkezik, kikerüli a sárkányt, megmenti a királylányt, majd az elvarázsolt erdő közepén szerelmeskednek.

Progressive Metal: A lovag gitárral érkezik, 26 percig szólózik a kastély előtt, a sárkány öngyilkos lesz az unalomtól. A lovag felmegy a királylány hálószobájába, újabb gitárszólót ad elő, amibe a konzervatóriumban végzősként tanult összes technikáját beleszövi. A királylány megszökik, és a Heavy Metal lovag keresésére indul.

Speed Metal: A lovag seperc alatt szétvágja a sárkányt. Nem veszi észre a közeledő királylányt, így őt is szétkaszabolja. És utána is csak kaszabol, kaszabol, kaszabol…

Symphonic Metal: A karmester vezetésével vágtatva megérkezik a lovag, és a szimfonikus zenekar tagjai egy kisebb orosz férfikórus kíséretében (közben a valkűrök lovaglását játsszák), rátámadnak a sárkányra, akinek semmi esélye. A sárkány megdöglik. A sikert megünneplik, jól beboroznak, besöröznek, bepálinkáznak…stb. A buli közben kiszúrják a sarokban egyedül ücsörgő, megszeppent királylányt. „Ihletük” támad, a királylánynak semmi esélye…

Thrash Metal: A lovag megjelenik, legyőzi a sárkányt, megmenti a királylányt, és ez utóbbit magáévá teszi… gyorsan és önzőn.

Viking Metal: A lovag sárkányfejes hajón érkezik, hatalmas csatabárdjával megöli a sárkányt, megfőzi, majd megeszi, halálra erőszakolja a királylányt, felprédálja a kastélyt, majd porig égeti, mielőtt elmenne.

Epic Metal: Lélekemelő zene közepette érkezik a lovag, heroikus küzdelemben végez a sárkánnyal, végül szintén heroikus küzdelemben magáévá teszi a királylányt is.

Fantasy Metal: A lovag megérkezve a helyszínre, leöli a sárkány védelmére kirendelt ork csapatokat, meggyalázz a tetemeiket, majd karóba húzza a sárkány fővarázslóját. A sárkánnyal vívott csatában már alulmaradni látszik, mikor megnyílik az ég és isteni segítséggel leöli a sárkányt. A királylány kit érdekel? (egyébként magáévá teszi)


Emo: A lovag tépett hajjal, kisminkelve érkezik. A sárkány egy pillanatra azt hiszi, hogy ő is egy királylány, majd rájön, hogy csak csoki. A herceg közli vele, hogy biszex és mivel látja, hogy ennyire ellenszenvesek vele, énekel egy érzelmes balladás, majd felvágja az ereit. A sárkány nevet egy jót és megerőszakolja a hoppon maradt hercegnőt.

Emocore: A sárkány teljesen megzavarodik, mikor meglátja az orrába fésült hajú lovagot, aki annyira érzelgősen tud nézni, hogy a királylány egyből megszökteti magát.

Troll Metal: A véd lovag pórázon vezeti háziasított trolljait, akik szétmarcangolják a sárkányt és széthordják a tetemét a kastélyban, mialatt a lovag és kedvenc trollja partiszendvicsbe vágja a királylányt.

14 megjegyzés:

 1. A nu metal-tól nekem új volt, de tetszik :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nekem is körülbelül addig volt meg, úgyhogy a nagyja nekem is az volt. :D

   Törlés
 2. Ez még mindig megunhatatlan :P

  VálaszTörlés
 3. :D :D :D nagyon jó! a nu metált szeretném megvédeni :D

  VálaszTörlés
 4. Őszinte legyek? Fogalmam sem volt, hogy ennyi féle-fajta van belőle:O

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Oh, és én minimum egyet még találtam, ami még nem kering a neten, viszont, nem volt agyam kitalálni hozzá egy leírást. De sok van, ez tény, és próbáld meg megkülönböztetni. :D

   Törlés
 5. Ez nekem mindent vitt! Nem tudtam én se hogy ilyen sok típusa van. A megfogalmazások egyszerűen lehengerlőek. Szó szerint a szemem előtt lebeg mindegyik karakter! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Az a baj, hogy én is vizuális típus vagyok. :)

   Törlés
 6. Hol bújik meg bennedd ennyi ötlet?:)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ezt nem én írtam, viszont gondoltam, hogy szórakoztató lehet. Amúgy nem tudom. Dolgozik az agyamon a Daemon Tools. :D

   Törlés