2014. március 1., szombat

Cassandra Clare: Bukott angyalok városa


Tegnap leültem olvasni, ameddig Mr. A tanult. Meg is ettem egy ültő helyemben, három óra alatt.

Hááát, kevésbé best, mint seller. Mielőtt elolvastam volna, azért kíváncsi voltam, mit szólnak hozzá mások, és eléggé lehúzó kritikák születtek róla. Szerintem, nem volt annyira rossz, mint amilyennek ezek alapján találtam, persze kétségkívül voltak részek, ahol fogtam a fejem, vagy torz grimaszba húzódott az arcom összes izma.
Tisztában vagyok azzal is, hogy nagyon kevés olyan könyvsorozat van, sőt, szerintem egy sincs, aminek minden tagja maradéktalanul tetszik mindenkinek, kellenek hullámvölgyek is.
Eddig számomra ez a mélypont, de még egyszer mondom, nem volt rossz. Pusztán, a harmadik rész megütött egy szintet, amit piszok nehéz lesz utolérni.


A szerzőről:

Judith Rumelt néven született 1973. július 27-én. Álnéven adja ki könyveit, de a Cassandra Clare tette őt igazán ismertté, illetve az ezen álnév alatt kiadott A végzet ereklyéi sorozat.
Zsidó család sarja, rokonai között megtalálhatók tanárok, professzorok, írók és filmproducerek is. Gyerekkorában rengeteget utazott, nagyon sok időt töltött Svájcban, Angliában és Franciaországban.
Elsősorban ifjúsági fantasy-t ír, sőt, jelentek meg neki fan fiction írásai, korábbi ifjúsági fantasy könyvek kapcsán.
Jelenleg Massachusettsben él férjével, és három macskájával.
Több könyvsorozata is fut jelenleg.


Fülszöveg (forrás: moly.hu)
A háborúnak vége, és Clary Fray izgatottan tért vissza New Yorkba, ahol egy lehetőségekkel teli, új világ vár rá. Szorgalmasan edz, hogy Árnyvadász válhasson belőle, és felhasználhassa különleges képességeit. Édesanyja feleségül megy élete szerelméhez. Az Árnyvadászok és az Alvilágiak végre békében élnek egymással. És ami a legfontosabb, Clary és Jace szerelme végre igazán kiteljesedhet.
Valaki azonban Árnyvadászokat kezd gyilkolni, és az éleződő feszültség újabb véres háborúval fenyeget. Clary legjobb barátja, Simon sem segíthet. Akármerre fordul, valaki maga mellé akarja állítani, hiszen szükségük van az életét megrontó átok rettenetes hatalmára. Arról nem is beszélve, hogy két gyönyörű, ámde veszélyes lánnyal jár egyszerre, akik közül egyik sem tud a másikról.
Amikor Jace minden magyarázat nélkül távolodni kezd Clarytől, a lány egy rejtély kellős közepén találja magát, amelynek a megoldásával valóra válik a legrosszabb rémálma.
Rettenetes események láncolatát indítja el, aminek akár az is lehet a vége, hogy mindent elveszít, ami fontos a számára. Még Jace-t is.

Kedvenc idézete(i)m:
1)
(…) Van egyáltalán fogalmad róla, hogyan lesznek a vámpírok?
- Hát, amikor egy apukavámpír és egy anyukavámpír nagyon szeretik egymást.

2)
(…) a te problémáid nem igazi problémák. Egyszerre két gyönyörű lánnyal randizol. Gondolj csak bele! Ilyen kínjai a … rocksztároknak vannak.

3)
Bizonyos dolgokat muszáj megtenni, még akkor is, ha rossz ötletnek tűnnek.

4)
(…) a szerelem és a vágy nem mindig ugyanaz.

5)
- Nem, komolyan beszélek. Nem festesz valami jól.
- És ezt egy olyan srác mondja, akinek a szexepilje egy pingvinével vetekszik.

6)
- Köszönöm, most sokkal okosabb lettem (…) Vannak még ehhez hasonlóan mélyenszántó gondolataid? A vér az vér? A kenyérpirító az kenyérpirító? A zsemlekocka az zsemlekocka?

7)
(…) Te vagy az első Árnyvadász, akivel találkoztam.
- Szar ügy. – vont vállat Jace. – Ezek után az összes többi szörnyű csalódás lesz.

8)
(…) Az ember tartsa közel a barátait, de az ellenségeit még közelebb?
- Nem azt szokták mondani, hogy az ember tartsa közel a barátait, mert akkor lesz, aki vezesse a kocsiját, amikor éjszaka beoson az ellensége területére, hogy telehányja a postaládát?

9)
Talán akármennyire szeret valakit az ember, az a valaki átfolyhat az ujjai között, akár a víz, és nem lehet ellene tenni semmit.

10)
Egy szívet össze lehet törni. És még ha meg is gyógyul, az ember már soha nem lesz ugyanaz, mint volt.

11)
- Folyton ezekkel a nevekkel jön – szólt – „Ismertem Mihályt.” „Ismertem Szamaelt.” „ Gábriel arkangyal lőtte be a sérómat.” Mintha azzal akarna dicsekedni, hogy egy zenekarban játszik a fél Bibliával.

Vélemény:
A harmadik részt úgy fejeztem be, hogy hiányérzetem van. Na, ez a könyv ebből az érzésből táplálkozik, mert elkezdtek ezek a dolgok mocorogni, lassan a helyükre kerülni. Ezért is, a rajongók miatt is, és a pénz miatt is kellett folytatni.

A legjobban az nem tetszett, hogy a beteljesült szerelemmel kicsit vesztett a varázsából a könyv, és a karakterek. Alec és Magnus abszolút eltűntek, másodlagossá váltak. Főleg Alec. Jocelyn és Luke esküvője olyan, mint a Martin könyvek. Közeleg az esküvő.
Jace nem tetszik ennyire romantikusan, és az évődés, amit művelnek Clary-vel, az már néha sok volt. Persze, a történet miatt kell, de az értetlenség a vége felé már kicsit piszkált.
Ami rettentően tud idegesíteni, az a máshonnan vett idézetek. Tisztelem azért Clare-t, hogy meri használni és tudja is használni őket, de úgy látszik, hogy vagy a vámpír énem nem bírja, vagy csak csömört kaptam attól, hogy akármikor Simonról van szó, valaki egy idézettel jön.

Ez főleg Simonról szól. Ő helye közel a régi maradt, a többiek kicsit vesztettek magukból. Az elején borítékolni lehet, mi lesz, sőt, aki figyelt a korábbiakban, az már akkor megtehette ezt, de annyira jól van tálalva, hogy az valami eszméletlen. Fránya vámpírcsáberő.

Értékelés:
8/10
Közel sem volt olyan élmény, mint az első három, viszont ez is odabilincsel a helyhez, ahol elkezded olvasni.

Olvastátok már?
Tetszett?

4 megjegyzés:

 1. Van egy díjad nálam. :)
  http://blood-torpenyikitti.blogspot.hu/p/dijak.html

  VálaszTörlés
 2. Na akkor nekiállok lassan. Még kicsit félek, de így már bátrabban állok majd neki.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Még előtte olvass el valamit, csak hogy csituljon a harmadik rész, és akkor nem lesz annyira rossz a negyedik. Most, hogy belekezdtem az ötödikbe, azt gondolom, ismét a harmadik rész lesz majd a totális katarzis, de még az ötödik sem teljesen meggyőző.

   Törlés