2014. február 6., csütörtök

Film maraton 2014 / II.


Igazság szerint, vannak filmek, amik nem tudom, hogy mióta vannak a pendrive-on. Általában ezek a két órás drámák szoktak lenni, mert valahogy este tízkor már nincs kedvem belekezdeni egy esetleg emészthetetlen filmbe.

Ezért most is jobbára drámákat hozok. Meg, valahol sajnálom kidobni a pénzt mozira, így várok a jó minőségű változatokra, hogy töltögethessem őket.
Gondolkodtam, és ha esetleg van olyan, hogy műfajra lebontva ajánljak filmeket, akkor majd írjátok meg, és akkor úgy szedem őket össze, szívesen meg is írom, mert nem tudom, mikor jönnek össze azok a filmek, amiket ezen sorozat berkein belül tudok majd ajánlani. Ez is kínkeserves volt, és egy-kettőnél dolgozott az agyam rendesen, hogy beletegyem, vagy ne.


Gettómilliomos
Cím: Slumdog Millionaire
színes, angol-amerikai dráma, 2008, 120 perc
Rendező: Danny Boyle
Forgatókönyv: Simon Beaufoy

Szereplők:
Dev Patel – Jamal K. Malik
Madhur Mittal – Salim Malik
Freida Pinto – Latika
Anil Kapoor – Prem Kumar
Ankur Vikal – Maman
Irrfan Khan – pol. Inspector

Történet:
Egy hányattatott életű fiatal fiú jelentkezik a Legyen Ön is milliomos! című műsorba annak reményében, hogy szerelme nézni fogja őt. Mivel az életével függnek össze a válaszai, eléggé messzrie jut ahhoz, hogy csalással vádolják meg. A fogdán viszont, bebizonyítja a saját igazát.

Vélemény:
8/10
Nem volt rossz film, sőt, én valami teljesen másra számítottam. Lehet keresni az értelmét, és annyiféleképpen lehet belemagyarázni bármit, ahányan vagyunk. A végét azt sejtettem úgy a film felétől. Remekül felépített film. Kicsit a Forrest Gumpot jutatta eszembe.

 

Acéllövedék
Cím: Full Metal Jacket
színes, amerikai háborús dráma, 1987, 116 perc
Rendező: Stanley Kubrick
Forgatókönyv: Gustav Hasford, Stanley Kubrick, Michael Herr
Író: Gustav Hasford

Szereplők:
Matthew Modine – Joker közlegény
Vincent D’Onofrio – Pyle közlegény
Adam Baldwin – Animal Mother
Kirk Taylor – Payback
Dorian Harewood – Eightball
Kevyn Major Howard - Rafterman
Történet:
A hadsereg arról szól, hogy megtörjük az embert szellemileg, és utána beleágyazzuk azt, amit maga a hadsereg képvisel. Egy közlegény szemszögéből kísérjük végig ezt a folyamatot, minden borzalmával együtt, mígnem ő magának is meg kell tanulnia, hogy kell gyakorlatilag állatnak lennie.

Vélemény:
8/10
Nem szeretem a háborús filmeket, de ez lekötött. A humora rendben van a filmnek, már, aki ezt érti és szereti, és Kubrick egyáltalán nem finomkodik, amikor arról van szó, hogy bemutatja, milyen folyamaton kell keresztülmenni ahhoz, hogy ténylegesen gyilkológép legyél. A kiképzés részét, a film első felét szájtátva bámultam, a többinél már fintorogtam, és az órát figyeltem. Ez az első Kubrick-film, ami nem tetszett maradéktalanul.A harcos
Cím: The fighter
színes, amerikai életrajzi dráma, 2010, 116 perc
Rendező: David O. Russell
Forgatókönyv: Scott Silver, Paul Tamasy, Eric Johnson

Szereplők:
Mark Wahlberg – Micky Ward
Christian Bale – Dicky Eklund
Amy Adams – Charlene
Melissa Leo – Alice Ward
Jack McGee – George Ward

Történet:
Micky-t az anyja menedzseli, a bátyja edzi. Olyan meccseket szerveznek össze, ami így vagy úgy, de veszteséggel zárul számára. Hiába a sok ajánlat, a sok beszéd, Micky képtelen arra, hogy hátat fordítson a családjának. Aztán, mégis megteszi, sorra nyeri a meccseket, míg végül a bátyjára kell támaszkodnia ahhoz, hogy igazán győztes legyen.

Vélemény:
8/10
Nem vártam semmit, csalódni sem tudtam benne. Bale az hatalmas, mint mindig. Először borsódzott a hátam, hogy már megint egy Rocky lesz, de nem. Túlmutat azon, hogy püfölik egymást az emberek a ringben. Tulajdonképpen jól példázza, hogy meg kell próbálni kitörni, és nem csak belenyugodni az adott helyzetbe, vagy feladni az egészet. Ha nem próbálod meg, nem tudhatod.A mágikus könyv
Cím: Maléfique
színes, francia horror, 2002, 90 perc
Rendező: Eric Valette
Forgatókönyv: Alexandre Charlot, Franck Magnier, Francois Cognard

Szereplők:
Gérald Laroche – Carrére
Philippe Laudenbach – Lassalle
Clovis Cornillac – Marcus
Dimitri Rataud – Paquerette
Didier Bénureau  - Picus

Történet:
Carrére egy cellába kerül három másik, már régebben ott raboskodó emberrel. Mindegyiknek van valami stich-je, és elég vaj a füle mögött. Egyik éjszaka találnak egy könyvet, és minél többet olvasnak belőle, annál több furcsa, undorító és félelmetes esemény következik, mígnem rájönnek, hogy a könyv segíthet nekik megszökni.

Vélemény:
6/10
Annyira sajnálom, hogy félnek hozzányúlni a Chtulhu mítoszhoz, pedig ebben is rendesen fel vannak sorolva az istenek – a szövegek nagy része a mítosz isteneinek felsorolása. Jó persze, ez annak tűnik fel, aki szereti Lovecraftot. Ha jól belegondolok, négy szereplő viszi végig a filmet egy börtöncellában. A sötétsége miatt nyomasztó, lassú is egy kicsit, vannak benne gyomorforgató részek, viszont meglepő a vége.A végzet ereklyéi - Csontváros
Cím: The Mortal Instruments: City of Bones
színes, amerikai-német fantasy, 2013, 130 perc
Rendező: Harald Zwart
Forgatókönyv: I Marlene King, Jessica Postigo
Író: Cassandra Clare

Szereplők:
Lily Collins – Clary Fray
Jamie Campbell Bower – Jace
Aidan Turner – Luke
Lena Headey – Jocelyn
Jonathan Rhys-Meyers – Valentine
Kevin Zegers – Alec
Jemima West – Isabelle
Robert Sheehan - Simon

Történet:
Clary különös jeleket rajzol, aminek hatására az anyja furcsán kezd el viselkedni. Elmegy egy felolvasásra, mialatt az anyja eltűnik. Olyan dolgokat kezd látni, ami nincs is talán ott: egy szórakozóhelyen megölnek valakit, egy démon megtámadja, és egy veszettül jóképű srác a nyomába ered. Megismeri az Árnyvadászok világát, és a saját szerepét benne.

Vélemény:
7/10
A Bach zenéje nem tetszett. Az gyerekes, és Alkonyat-szagú. Maga a jelenet is. Sajnálom, hogy sok minden nem került bele a könyvből, viszont tettek bele olyat, ami számomra nem volt indokolt. Kicsit olyan volt, mintha fogták volna az eddigi ifjúsági fantasy-kat, és összegyúrták volna őket. A könyvhöz mérten nagyobb pofon volt, mint A kárhozottak királynője anno.
Ja, és csináljunk már egyszer végre NORMÁLIS farkasembereket!!!Kényszerleszállás
Cím: Flight
színes, amerikai dráma, 2012, 138 perc
Rendező: Robert Zemeckis
Forgatókönyv: John Gatins

Szereplők:
Denzel Washington – Whip Whitaker
Kelly Reilly – Nicole
Don Cheadle – Hugh Lang
John Goodman – Harling Mays
Bruce Greenwood – Charlie Anderson
Tamara Tunie – Margaret Thomason
Nadine Velazquez – Katerina Marquez

Történet:
Whip gépe a levegőben gyakorlatilag szétesik. Kényszerleszállást hajt végre, hat áldozattal. A kivizsgálás során szóba kerül, hogy ha bebizonyítják az ittasságát, és droghasználatát, akkor jó pár évre börtönbe kerül legalább négy ember megöléséért. S minél több részletre derül fény, a nyomokat annál nehezebb eltüntetni, mígnem elérkezik a végső tárgyalás napja.

Vélemény:
8/10
Nem vágtam magam hanyatt tőle, de nem is volt nagyon rossz film. A másodpilótát a feleségével együtt valahová száműztem volna az univerzum egy sötét sarkába. Whip helyett tuti, hogy hazudtam volna. Számomra arról szólt, hogy mennyi időnek kell eltelnie, és mennyi mindennek kell megtörténnie ahhoz, hogy egy ember szembenézzen önmagával, és nem utolsó sorban, mekkorát tud a tükörre köpni.


Láttátok valamelyiket?
Vélemény róla?

12 megjegyzés:

 1. kényszerleszállás nem sajnos nem tetszett. a végzet ereklyéi sem,sajnos nem egy olyan film ami leköti a figyelmem.
  a ahrcos viszont érdekel. maár csak mark w. miatt is :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A harcos szerintem jó film, a mondanivalója az, ami miatt hagyja magát nézni. Mind a ketten jót alakítanak benne, talán Bale egy fokkal jobban, mondjuk neki mozgalmasabb is a karaktere. Kíváncsi leszek majd, mit szólsz hozzá! :)

   Törlés
 2. Hello from Spain: Slumdog Millionaire is a great film. Keep in touch

  VálaszTörlés
 3. Jajj, te is megnézted a Flight-ot! :) Azóta ha repülőt látok kizárólag Washingtont tudom elképzelni pilótaként. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Meg, de már vagy két hónapja pihent talonban. A kedvenc repülős jelenetem a Képlet című filmben van, annál mindig kiráz a hideg. Szerintem Washington jó színész. :)

   Törlés
 4. Egyet láttam csak ezek közül. A Csontvárost és nekem nagyon tetszett. A könyv jön most majd, ha haza megyek.
  A többit pedig felírtam és meg fogom nézni őket! :)
  Köszönöm a tippeket!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nincs mit, és remélem, hogy tetszeni fognak. Ha a film tetszett, szerintem a könyvet imádni fogod. :D

   Törlés
 5. Ezek közül a Csontvárost láttam, nekem tetszett. Persze ha a könyvet elolvassa az ember mindig az derül ki, hogy sokkal jobb. A többi sajnos nem mozgatott meg, de mostanában nem is nagyon van olyan film, amit szívesen megnéznék.

  VálaszTörlés
 6. A Csontvárost én sajnálom, mármint jó lett volt szerintem, de annyi mindent változtatott meg benne a rendező, hogy sehogy nem tudom elképzelni, hogyan tudná esetleg a 2. részt hozzákapcsolni. Maximum úgy, hogy kinyírja a történetét. Mondjuk nem nagyon várható folytatás.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ha nem kötődöm a könyvhöz, akkor a Csontváros jó. A könyvvel egybevetve, nem az. Nem tudom, hogy lesz-e folytatás, mert ha jól láttam, akkor bukta volt.

   Törlés