2014. február 22., szombat

A világ ízei: Magyarország


Bocsi, bocsi, bocsi a késésért, de a barátnőm momentán fontosabb volt, mint egy főzős bejegyzés, ezért maradtam le a többiekhez képest. Meg a BKV is tehet róla, mert negyven perc helyett másfél órába került a hazajutásom.

No, miután megvolt a vidám intró, jelentem, a kis projekt a második részéhez érkezett, ahol is Magyarország ételeiből kellett válogatnunk.
Nem arra mentem rá igazán, hogy különleges legyen, mi inkább ritkábban készítjük őket. Kiszúrhattam volna a szemeteket rakott krumplival, de maradtam ennél a kettőnél. Plusz, a tippeknél az egészségesebben élőknek is kedvezek kicsit.


Egyébiránt, most fejvesztve kapkodom.


Hortobágyi húsos palacsinta


Tésztához: (12 db)
3 dl tej
¾ dl olaj
2 dl ásványvíz
20 dkg liszt
1 tojás
csipet só

Töltelék és szósz
60 dkg pörkölt
2 dl tejföl
pirospaprika
köménymag
só, bors

A pörköltöt megfőzzük, a hús ledaráljuk, és megtöltjük vele a palacsintákat. Tűzálló tálba tesszük szorosan egymás mellé. A pörkölt szaftjából a tejföllel mártást készítünk. Megfűszerezzük, és a palacsintákra öntjük, majd a tálat előmelegített sütőbe tesszük.
Annyira sütjük meg csak, hogy a mártás besűrűsödjön.

TIPP:
- a pörkölt levét hagyjuk hosszabbra, és egy kicsit keverjünk hozzá a húshoz, nem fog kiszáradni.
- ne a hús maga legyen 60 dkg, hanem a pörkölt
- a tésztát készíthetjük más lisztből (hajdina, zabpehely, tönköly), egy kevés kukoricaliszttel vegyítve, vagy zabkorpából


Rákóczi túrós


60 dkg liszt
40 dkg vaj
20 dkg porcukor
1 kg túró
8 db tojás
30 dkg cukor
sárgabaracklekvár
citromhéj
vaníliás cukor

A lisztet a vajjal hidegen összemorzsoljuk, hozzáadjuk a porcukrot, majd 2 tojás sárgájával összegyúrjuk. 1 cm vékonyra kinyújtjuk a tésztát, és 180 fokon félig megsütjük. Közben összekeverjük a túrót, a cukrot, a hat tojás sárgáját, a vaníliás cukrot és a citromhéjat. A félig sült tésztára kenjünk a baracklekvárt, majd arra a túrókrémet, és visszatoljuk a sütőbe. Amikor majdnem kész, a tetejére rácsozzuk a kemény habbá vert fehérjét, és 120-140 fokon 15 percig sütjük.

TIPP:
- tojásból kevesebbet is lehet használni, nekem elég négy is
- a túrót mindenképpen törjük át szitán
- diétás verzióhoz használjunk szénhidrátcsökkentett lisztkeveréket, graham lisztet, édesítőt porrá őrölve, 2 ek tejfölt, 1 tojás sárgáját, sütőport és citromot a tésztához. A tölteléket eleve felezzük, és cukor helyett szintén természetes édesítőt használjunk.

Jó étvágyat hozzá, a mienk megvolt.

14 megjegyzés:

  1. Jaaaj, hortobágyi húsos palacsinta!!! Kellett neked ezt készíteni, most piszok mód megkívántam :P És emelem a kalapom előtted, hogy megsütötted a Rákóczit, nekem nem lett volna hozzá türelmem. Bár ez a recept egész könnyen elkészíthetőnek tűnik, lehet hogy ráérősebb napjaim egyikén kipróbálom, mert imádjuk a túrós dolgokat :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát, még én hogy kívántam, amikor arra mentem ki a konyhába, hogy párom derékig a hűtőben, és próbál teljes titokban befalni egyet, csak úgy a tálból. :)
      A nagyját ő falta be, azóta is az ízére vágyom.
      Ez azért a könnyített verziója a Rákóczinak. A legidegesítőbb momentuma, hogy a rácsot kitöltsd lekvárral. Ha jó ütemben tudod csinálni, akkor egy óra alatt megvan ám!

      Törlés
  2. Most nagyon haragszom rád!:) Hát ilyenkor ilyen finomságokat kitenni, és főleg akkor mikor már csak 0,5 kg túróm van itthon!:D Borzalom borzalom:)
    Hortobágyi húsos palacsintát imádom, bár én több hússal, és sűrűbb szafttal készítem. Itthon én is készítettem nemrég, bár enni nem tudtam belőle mert mire hazaértem addigra felszívódott, és még a jénai is elmosogatta saját magát.
    Holnap, vagyis már ma, nem szerettem volna sütni, de Rákóczi túrós kívánok:) Remélem felezve is működni fog a dolog:)

    Ui: Hozzám nyugodtan vághatod a rakott krumplit is^^ Annyi féle finom variációja van, hogy az hihetetlen:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Fél kilóból is meg lehet csinálni. Mi szeretjük a vajas tésztát nagyon, és ha nem szárad ki, akkor szerintem finom még ennyi túróval is. :)
      Meg más lekvárral... :)
      Szerintem legközelebb máshogy fogom csinálni, még keresem a tökéletes receptet. Ízre jó lett.
      A jénaik ilyenek. Nálunk a sütik tűnnek el hasonló módon. :)

      Törlés
  3. Reggel olvastam a bejegyzésedet és közöltem is a családdal, hogy ma Rákóczi túróst eszünk úgy készüljenek. Nagyon jól néz ki! :)
    Ha így folytatom, a sorozat végére duplaekkora leszek, mert eddig mindegyik édességet várólistára tettem, hogy muszáj ilyet enni. :D

    A hortobágyi palacsintát meg mi mindig zöldségszósszal készítettük, csak a töltelékben volt hús. Emlékszem is, hogy mumus volt a zöldségszósz, ezért kiskoromban sosem ettem meg. :D Mostanában meg gombás töltelékkel esszük. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hajrá! :)
      Azért csinálom azt, hogy leírom a receptet, és igyekszem mellé diétás verziót keresni, hogy aki édes szájú, viszont nem akar hízni, az is tudjon majszolni belőle. Amúgy, egyél kevesebbet belőlük, ha tudsz. :D
      Zöldségszósszal még nem próbáltam. Na, majd legközelebb.

      Törlés
  4. Nagyon tetszik ez a projekt :D És milyen jó, hogy irtál hozzá recepteket. Nálunk nagyon kevés a magyaros étel, de igyekszem javitani az arányon :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Most gondolkodtam azon én is, hogy ahhoz képest, hogy magyar vagyok, egészen kevés magyaros ételt készítek, és amit csinálok is, azok gyakorlatilag ugyanazok. Ezentúl máshogy lesz. :)

      Törlés
  5. A hortobágyi húsost úgy szeretem! Nekem a palacsinta inkább sósan tetszik mint édesen, és akárhol mondom, hogy szeretem, mindig kiakadnak,hogy jaj, a palacsinta édes kell legyen te kis buta. Ilyenkor úgy felidegesítenek...Pedig tök toleráns embernek tartom magam. :D
    De ugye, hogy a palacsinta akármilyen lehet? :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Világéletemben ezt a tésztát csináltam, ez édes töltelékhez és sóshoz is passzol. Alapvetően sós tészta, az édes tészta, nem szeretem a túl édes dolgokat.
      Akármilyen lehet. :D

      Törlés
  6. Meghalok, hortobágyi palit akarok most azonnal! Ezer éve nem ettem, pedig annyira imádom. Rákóczi túrósról ne is beszéljünk, bár GM változatot szerintem sose tudnám normálisan megsütni :( A magyar konyha alapvetően nem áll közel hozzám közel, de amikor eszembe jutnak a szép tájak és az útmenti nádfedeles csárdák, ahol jó ebédez szól a nóta...:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ht-keksz alappal? Mert akkor csak hidegen összedobálod, és annyi időre tolod sütőbe, hogy a rács a tetején megbarnuljon?

      Törlés
  7. A hortobágyi Gergő kedvence, de ritkán készítjük itthon.
    A sütike nagyon ínycsiklandó és biztosan másabb mint a cukrászdákba, de nekem a bolti az sosem ízlett, de ez tutira finomabb százszor! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mr. A nagyon, de nagyon finoman tudja csinálni, szerintem az enyém az övét meg sem közelíti, de neki meg az én tésztám ízlik, úgyhogy majd valahogy egyesítjük erőinket. Mindenki másképp csinálja, meg kell találni az arany középutat. :)
      Pont azért csináltam, mert mi sem eszünk minden hónapban, sőt, mióta együtt vagyunk, most először csináltam hortobágyit.

      Törlés