2013. december 9., hétfő

Nő is jöhet a Marsról: Billy Tipton


Ami ez így nem igaz, inkább úgy lenne helyes, hogy Mars és Vénusz gyermeke. Hogy miért, mert Billy Tipton a látszat ellenére, nő volt, csak a cross-dressingnek* hódolt.Billy, Dorothy Lucille Tipton néven született 1914. december 29-én, Oklahoma City-ben. Szülei válása után a nagynénjéhez került, Kansasbe. Az apját, G. W. Tipton pilótát ezután ritkán látta annak ellenére, hogy elvitte repülőtúrákra.

A középiskolára kerekedett ki előtte valódi érdeklődési köre, ami a zene, különösen a jazz irányába terelte. Zongorázni és szaxofonon játszani tanult. Az iskola utolsó évében költözött vissza Oklahomába, és csatlakozott az iskolai zenekarhoz. Tizennyolc évesen jelentkezett a helyi főiskola zenekarába, ahova nem vették fel, mert a zenekarnak csak férfi tagjai voltak.

Komolyabb zenei karrierje kezdetén a középiskolás becenevét, Tippy-t megváltoztatta Billy-re, ami apjának beceneve volt. Tipton férfiként dolgozott, melleit lekötötte, és férfi ruhákat hordott. Eleinte az előadásain csak, majd ez szépen átterjedt a magánéletére is. Valószínűleg, két unokanővére – főleg szexuális – élete volt hatással rá, hiszen fiatalon ismerte meg őket, és később is tartották a kapcsolatot. Tehát, hosszabb ideig volt kitéve egy „problémás” környezetnek.


Meghamisította az iratait. Legalább öt felesége volt, három fogadott gyermeket nevelt, mint apuka. Egészen a haláláig nem derült ki a nagyvilág számára, hogy ez a férfi bizony nő volt.
Feleségei közül semelyik sem volt igazán a neje annak ellenére, hogy többségük igazolványa a Mrs. Tipton névre volt kiállítva.

Mivel a XX. század első felében az azonos neműek kapcsolatait negatívan ítélték meg, Tipton nagyon vigyázott arra, hogy valódi énjére ne derüljön fény. Szerelmei és élettársai sem láthatták teljesen meztelenül. Azt mondta, hogy egy korábbi autóbalesetben sérültek meg a bordái, azért kell a mellkasát folyamatosan kötve tartani.
Legnagyobb szerelme az első ismert tartós kapcsolata volt, egy 19  éves táncosnő, Betty Kox, akihez 1946-ban fűzték érzékeny szálak. Szerelmük hét évig tartott.

Az 1920-30-as években zenélni igazán férfiaknak volt „szabad”, vagy inkább illendő, s Tipton mindent meg is tett azért, hogy az élbolyba verekedje magát. Több zenekarban játszott a harmincas évek végétől, míg végül megalapította a Billy Tipton Triót, amivel az országot járta, sőt, Európában is koncertezett.
Nem csak zenészként ismerik a nevét, hanem zenekarvezetőként is. Nagy sztárokkal, és zenekarokkal is felléphetett.
Az ötvenes évekre neve elérte a lehető legnagyobb népszerűséget, és ontotta magából a lemezeket.

A hatvanas évek vége felé egyre kevesebbet szerepelt. A sikerek elmaradoztak, a kapcsolatai többségét ebben az időszakban zárta le. Ötödik élettársával, Kitty Kelly-vel családot alapított.

A hetvenes évekre viszont, ízületei romlásnak indultak, ezért kénytelen volt visszavonulni a zenei palettáról. Az idillnek itt szakadt vége végérvényesen. Kitty-vel is megromlott a kapcsolata – a gyerekeik elmondása alapján a nő agresszív és házsártos volt, míg a férfi menteni próbálta a menthetőt.
A nyolcvanas évekre külön is költöztek. Tipton a legidősebb fiúval, a 11 éves Little Billyvel távozott a családi házból.
Egyszer békülni próbáltak a nővel, viszont az kígyót-békát kiabált rá, még rendőrséggel is fenyegetőzött, így ez a kapcsolat újfent zátonyra futott.

Kezeletlen betegségei elhatalmasodtak rajta, míg végül Tipton nyomorogva, egy lakókocsiban halt meg 1989. január 21-én, 74 éves korában.
A boncoláskor derült ki Tipton féltett titka, ami villámgyorsan látott ezután napvilágot. Kitty próbálta továbbra is titkolni férje női mivoltát, gyorsan elhamvasztatta, viszont a média pénzzel kecsegtette, így ez ügyben megtört. Az első ilyen irányú cikk Tipton temetésének napján látott napvilágot.

Életéről cikkek, és filmek készültek, majd az örökösök ezeken csámcsogva próbáltak meg minél több százalékhoz jutni.
Ennek tetejében ráadásul, két végrendelet maradt Tipton után. Az egyik kézzel írt, viszont nem hitelesített, a másik pedig, közjegyző által hitelesített, viszont egy örökössel. A bíróság úgy döntött, hogy az első lesz a megfelelő végrendelet, és a tét több ezer dollár lett, amit a fiai kaptak végül egyenlő részben.

* A cross-dressing nem összetévesztendő a transzvesztitizmussal, pusztán arról van szó, hogy heteroszexuális nők vagy férfiak szeretik az ellenkező nem ruháit viselni. A nők általában melltartót hordanak, tangát, szoknyát, és blúzt, csak hogy azokat említsük, amit egy férfi nem. Más a szabás, más a fazon, a szín és még a típus is. Ekképpen, aki szoknyát hordott kiskora óta, az bizony úgy nevelkedett, amilyen nemű ruhába öltöztették. Hogy milyen szexuális orientációja van valójában az ellenkező nem cuccait viselő személynek, nem tudhatjuk, hiszen, manapság a nők is hordanak nadrágot.

6 megjegyzés:

 1. Díjat kaptál tőlem: http://fairyindawn.blogspot.hu/2013/12/dij.html :)

  VálaszTörlés
 2. Azta, milyen helyes volt férfi arccal. Meglepő mindenesetre a dolog.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Amikor olvastam róla, számomra is megdöbbentő volt.

   Törlés
 3. Azért eléggé furcsa és szerintem valahol tisztelendő is hogy mindent megtett hogy elérje az álmait, hogy zenélhessen.
  Különös élete volt.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ezzel ugyanígy vagyok én is, hogy ez már magas fokú szenvedély, vagy inkább fanatizmus.

   Törlés