2013. december 29., vasárnap

Kérésre - A karácsony sztárreceptjei


Ma három olyan poszt várható, amit itt-ott kértetek, és mivel szeretném őket még ebbe a hónapba / évbe belenyomorgatni, ma szétszórom őket.
Az első poszt a recepteké.

Sajnos, képem nincs, mert nem fotóztam, de akiket kértetek (borzselé, toffifee torta és sült cékla) alább olvashatók.


Borzselé


Ami kell:
1,5 l édes vörösbor
25 dkg cukor
2 cs zselatin
csipet só
1 tk őrölt fahéj
½ tk őrölt fehér bors
½ tk őrölt édeskömény
frissen reszelt szerecsendió
ízlés szerint (pár csepp) citromlé

Egy lábosba öntjük a bort és a fűszereket, majd lassú tűzön elkezdjük forralni addig, míg a negyede el nem forr. Utána hozzáadjuk a zselatint, és amint az feloldódott, mehet bele a cukor. Teljesen oldódjon fel ez utóbbi is.
Előveszünk egy tiszta tányért, és rácsepegtetünk ebből a zseléből. Akkor jó, ha megköt. Ha ezt teszi, akkor lezárjuk alatta a tüzet.
Befőttes üvegekbe szűrjük, és amint kihűlt, lefedjük. Optimális hűtőben tárolni.
Olyan, mint a jó lekvár. Bármihez használható, viszont, aki nem meri elsőre bevállalni, annak ezt tudom ajánlani:



Sült cékla hagymával


Ami kell:
5 db kisebb cékla
vöröshagyma (egy nagy, vagy két kis fej)
lilahagyma (egy nagy, vagy két kis fej)
só, bors
olaj
fél citrom leve
1 ek méz
oregánó

A céklát megmossuk, négy felé vagy szeletekre vágjuk. Attól függ, hogy inkább a zöldséget szeretnénk ropogtatni, vagy chipsre emlékeztetően kisütni. Mi ez utóbbit preferáljuk. A hagymákat is megpucoljuk, feldaraboljuk ízlés szerint.
Egy sütőpapírral bélelt tepsibe rendezzük őket, és megszórjuk pici sóval, borssal.
A citromlevet, az olajat és a mézet kikeverjük egymással, és a céklák tetejére csurgatjuk.
A tepsit alufóliával fedjük le, és 40-50 perc alatt süssük készre. Mielőtt kivennénk, szórjuk meg oregánóval. Amikor megsült, akkor hámozzuk meg a céklákat.

TIPPEK: a mézes cucc elhagyható, meghámozhatjuk a sütés előtt is a céklát, és az oregánót (meg minden zöldfűszert) érdemes a művelet végén az ételhez adni, mert így nem veszi el az ízét.


Direkt utoljára hagytam a nehezebbet, ami szerintem egy külön bejegyzést megérdemelne, viszont pattogtatós csoki hiányában, erre szerintem majd máskor kerül sor. Ám most, a recept.


Toffifee torta


Ami kell:
750 g tejszín
25 dkg ét tortabevonó
20 dkg mogyorós nugát
3 tojás
10 dkg cukor
7,5 dkg liszt
1,5 dkg + 1-2 ek kakaópor
1 tk sütőpor
2,5 dkg étkezési keményítő
10 dkg aprított mogyoró
10-15 dkg nugátdesszert (gy. k.: Toffifee)
margarin a forma kikenéséhez

Felhevítjük a tejszínt úgy, hogy ne forrjon. Megolvasztjuk a csokibevonót és a nugátot. Ezt a masszát egy keverőtálba öntjük, és 3-4 órára hűtőbe tesszük, hogy teljesen áthűljön.
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét 3 ek vízzel és a cukorral kemény habbá verjük. Mehet bele a sárgája. A lisztet elkeverjük a keményítővel, kakaóval és sütőporral, majd a tojásos cucchoz adjuk.
A formát kikenjük margarinnal, 175 fokra előmelegített sütőben, 20-25 perc alatt megsütjük. Az így kapott tortalapot megszabadítjuk a karimától és kihűtjük.
A piskótát keresztben félbevágjuk.
A mogyorót megpirítjuk, a csokis tejszínbe szórjuk, és az egészet félkeményre verjük. A lágy hab kétharmadát a karimába zárt piskótalapra simítjuk, majd befedjük a felső lappal, amelyet megkenünk a maradék krémmel.
A tortát 2-3 órára hűtőbe tesszük. Végül egyenletesen megszórjuk kakaóporral, és toffifee-vel díszítjük.

Ezt a képet pedig, csak megtaláltam. Nem tudom, miért volt pont a „toffifee” címszó alatt, de jót röhögtem rajta:

Ez a három recept, amit szerettetek volna tudni. Nem könnyű az angyalkáknak, rájöttem. Kérést teljesíteni nem egyszerű, de igyekszem… már érzem, hogy nőnek azok a szárnyak.

Remélem, hogy lesz, aki meg fogja csinálni mindet, vagy valamelyiket. Ha igen, gyertek vissza, és meséljetek, milyen volt!?

Nemsokára jövök a következővel.
Pusszantás,
D.

6 megjegyzés:

  1. Juhú, borzselé! Köszi a receptet :) Lehet, hogy a toffifee torta is ki lesz próbálva egyszer, mert nagyon gusztán hangzik :)

    VálaszTörlés
  2. Imádlak érte!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ez a borzselé nagyon király cucc, muszáj lesz megcsinálnom!!!

    VálaszTörlés
  3. Húúú ez a tortarecept halálos :) Férfimnak jövőre ilyet sütök, az tuti!

    VálaszTörlés
  4. Fej-fej mellett halad a torta és a borzselé... jupí! :)
    Várom majd, hogy kinek milyen lett, hogy vélekedik róla..stb. :D

    VálaszTörlés
  5. A Toffifee tortát meg kell próbálnom, bár nagy kisértés lesz nem előre megenni a krémet:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon tömény, de tisztára olyan, mint a csoki maga. :)
      Egy (pár) kanállal lehet bűnözni. :D

      Törlés