2013. december 22., vasárnap

Gyümölcskenyér


Szívem szerint, ez az az édesség, amit egy évben többször is elkészítenék, mégis valahogy, valamiért csak karácsonykor készül el. Olyan ajándék lett belőle, amit ha odaadok, nem az lesz belőle, hogy megeszik, és kész, hanem kitart pár napig.
A család már igényli is.

Szoktak a barátaim is kapni, ha karácsony környékén találkozunk, de mivel ez most elmarad, csak hármat kell összehoznom.
Bónuszként az egészséges életmódot élőknek is van egy változat a posztban.


Ami kell:
15 dkg margarin
15 dkg cukor
5 tojás
25 dkg liszt
fél csomag sütőpor
20 dkg szárított gyümölcs (lehet többféle)
1 citrom reszelt héja
5 dkg apróra vágott mogyoró / dió / mandula
5 dkg darabolt étcsokoládé
2 ek rum aroma

A szárított gyümölcsöket apró darabokra vágom, keverem a mogyoróval, meglocsolom rummal. Lefedem és félreteszem.

A cukorral és az öt egész tojással a vajat habosra keverem.

A lisztet a sütőporral és a citromhéjjal összekeverem, majd a vajas masszához adom.

A szárított gyümölcsökre két evőkanál lisztet szórok, és beleforgatom őket.
A gyümölcsöket a tésztába keverem.

Kivajazott, kilisztezett sütőformába öntöm, előmelegített sütőben 40 perc alatt, kábé 200 fokon megsütöm.
Konyharuhába csavarom, míg kihűl.


TIPP: nekem most csak áfonyás-mogyorós lett, de jobb, ha többféle aszalt gyümit használunk hozzá, vagy egyszerre mogyorót és diót.


Egy barátnőmnek tavaly elkészítettem a diabetikus változatát, ami egy pillanatra úgy tűnt, hogy finomabb, mint az eredeti receptem. Az övé így szól:
Hozzávalók:
26 dkg Graham liszt
1 tk sütőpor
1 tk szódabikarbóna
2 tk őrölt gyömbér
csipetnyi só
12 dkg vaj
2 tojás
2 alma
2 sárgarépa
15 dkg durvára vágott dió
majdnem 1 dl narancslé
reszelt narancshéj

Egy sütőformát vajazzunk, lisztezzünk ki, vagy béleljük sütőpapírral. A lisztet a fűszereket, a sütőport és a szódabikarbónát és a sót egy tálban összekeverem. Majd jöhet a vaj, majd a tojás. Lereszeljük az almát és a répát. Ezeket, valamint a diót, a narancshéjat és a narancs levét is beledolgozzuk a masszába. Jól összedolgozzuk. A formába simítjuk a masszát egyenletesen, és 170 fokon, készre sütjük.
Ezután a formában hagyjuk hűlni fél órát, majd a formából kivéve is. Konyharuhába tekerve több napig is eláll.
Persze, tehetünk bele más gyümölcsöket, vagy direkt diabetikus csokit. Ez itt elmaradt, de hamar elfogyott. Nem érte meg a fényképezkedést.


Van kimondottan karácsonyi sütitek?
Ha igen, mi az?

Ps. Megyek, megnézem a harmadikat, aztán megyek csomagolni. :)
Ők megpihennek:
 

8 megjegyzés:

  1. Én is tervezek gyümölcskenyeret sütni, nálam holnap lesz esedékes. Most a mézeskaláccsal bíbelődöm. Egyébként az én receptem kicsit más, még a nagy sütiskönyv gyerekeknek című magasröptű szakácskönyvből lestem ki XD Mondjuk nekünk bevált, finom szokott lenni, de a tiéd is remekül hangzik :) A rum még semmit nem rontott el :P

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azért ma, mert amilyen béna vagyok, felporszívózok, és tuti, hogy kihintem a lisztet, és a konyhát belepi majd hóként. Ezt megelőztem.
      Mézeskalácsot talán majd jövőre csinálok. Évek óta nem készítettem. :)
      A rum az eddig még semmit. Így igaz. :D

      Törlés
  2. Hello from Spain: Great cake. Very appetizing. Keep in touch

    VálaszTörlés
  3. Imádom a gyümölcskenyeret:) De valahogy mindig elfelejtődik. Na de most felírtam a kis listámra, ki kell próbálnom:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. öööö, majd jövőre szólok időben. :D

      Törlés
    2. :) Szerintem még a jövő évi karácsony előtt el fog készülni^^

      Törlés
    3. Kíváncsi leszek majd rá! :)

      Törlés