2013. november 2., szombat

Mini képviselőfánk eperjoghurtos krémmel


Tartozom egy vallomással. Két édesség van, amit nem szeretek. Az egyik a baklava – mert olyan édes, hogy másnap cukorgömböket eregetek -, a másik a képviselőfánk, ami számomra tömény, és általánosban elvették tőle a kedvemet a suli menzáján.

Most előrukkoltam a csajoknak valami újjal, plusz, szerettem volna valami mást csinálni most, és amolyan vendégváró falatok lettek a tenyérnyi méretű képviselőim, mondjuk, éhen halni, ahogy elnézem a nappalit, nem fogunk.


Ezt most muszáj megosztanom veletek, mert a fényképek készítése közben is erősen megcsappant a fánkok száma.


Ami kell:
A tésztához
180 ml tej
45 g margarin
1 teáskanál citromlé/citrom aroma
1 csipet só
90 g liszt
3 közepes tojás

A krémhez
1 nagy pohár epres joghurt
1 tasak habfixáló

A tejet a margarinnal, a citrommal és a sóval egy lábasban összemelegítem, míg a margarin teljesen fel nem olvad.
A lisztet egy adagban hozzáadom, és elkezdem keverni egészen addig, ameddig egy sima tésztát nem kapunk, ami már gombóc formájú, úgy összeáll. (1-2 perc)
Leveszem a tűzről.
A robotgépet bekapcsolom a legmagasabb fokozatra, és kicsit átkeverem a tésztát, majd a három tojást egyenként hozzáadom folyamatosan ezen a fokozaton kevergetve.
Akkor jó a tészta, ha nem csöpög, hanem ragaszkodik a habverőhöz. (ez is kábé 1-2 perces)

Az egészet hagyjuk kihűlni.
Addig egy tepsit kibélelek sütőpapírral, és előmelegítem a sütőt.

Fogok egy habzsákot, beletöltöm a tésztát, és olyan három centis halmokat készítek belőle, egymástól legalább négy centis távolságban.
Amikor kész vagyunk, mehet be a sütőbe a tepsi, 20 percre, a 4-5 fokozat környékén (gyk: 180-200 fok).

A megsült fánkokat kiszedem a tepsiből, és levágom a tetejüket, hogy szökhessen a gőz.
Ameddig egy kicsit pihen, a joghurtot elkeverem a habfixálóval. Dermed az is egy pár percet, majd egy habzsákba belekanalazom és a lukakba töltöm. – Ha nincs két habzsák, használjuk az előzőt, vagy pedig egy kisebb kanállal a helyére halmozzuk a krémet.

Megkapja a fánk a kis kalpagját, és megy a hűtőbe egy órára.
Aztán tálalhatom.


TIPP: Díszíthetjük akármivel, cukorba is márthatjuk a tetejét, aztán kicsit karamellizáljuk, vagy csokiba. Ez most fedetlen.
A tészta készítésének pontjaihoz ragaszkodjunk, mert így lesz üreges a belseje.
Bármilyen töltelékkel elkészíthető, akár a hagyományossal is.




Jó étvágyat!

Remélem tetszik, mentem és kieresztem a fáradt gőzt.

Pusszantás,
D.

6 megjegyzés:

  1. Hello from Spain: a recipe very appetizing. Keep in touch

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. I'm glad you like it.
      Have a nice day! :)

      Dóri

      Törlés
  2. Ez a poszt most imádott lesz jódarabig. 1részt imááádom a képviselőfánkot- nálunk nem volta menzán, maybe that's why-, másrészt az eper a kedvenc gyümim.
    Amúgy szerintem olyan szé a krémje, hogy a díszítés felesleges. :)) Köszi, hogy megosztottad velünk!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Végre, valamivel betaláltam nálad! :D
      A képek amúgy nem adják vissza, hogy milyen színe van, de szép rózsaszínes-pirosas lett, sárga tésztában... és finom. Mentettem belőle Mr. A-nak hat darabot, kíváncsi leszek, mit szól hozzá. :D

      Törlés
  3. Nyami, nyami, de jól néznek ki! Meg kell csinálnom ezt is. Olyan cukik és aranyosak lettek^^

    VálaszTörlés