2013. október 14., hétfő

A pokol angyala: Aileen Wuornos


Egyszer anyukám megkérdezte, hogy miért vagyok úgy oda az egyik sorozatgyilkosért. Akkor azt válaszoltam neki, hogy mert ő a kedvencem, vele értek egyet, az ő helyzetét érzem át. Szerintem, már itt volt egy „csak oda” jegyem a pszichiátriára.

Úgyhogy, most, hogy miért következik egy kimerítő poszt Aileen Wournosról, azt tudnám mondani, hogy a nők ezen oldaláról is beszélni kell, valamint, valakivel újfent el kell kezdenem a „nők a nagyvilágból” sorozatot, amit valamikor abbahagytam.


Wuornos Aileen Carol Pittman néven született Michiganben, 1956. február 29-én. Apja Leo Arthur Pittman (nem ismerte, mert börtönben ült molesztálásért), anyja Dian Kathleen Wuronos. A család második gyermeke volt. Dian elhagyta a két gyermekét, akik a nagyszülőkhöz kerültek.

Aileen később azt mondta, hogy a nagyapja molesztálta, nagymamája pedig, alkoholista volt. A hatvanas évek vége felé tudta meg, hogy a nevelői valójában a két nagyszülője, nem az édeszülője. Tinédzserként szült először gyermeket, akit később adoptáltak. Nővére, Britta hivatalosan májelégtelenségben haltak meg, viszont nehezen hitték el, hogy ténylegesen így volt.

Ezután kezdett el prostiként dolgozni. Többször tartóztatták le ezért, fegyverviselésért, rablásért, csekk-hamisításért.


Aileen Wuornos sohasem titkolta a tényt, hogy gyűlöli a férfiakat. Amikor elengedte magát, ivott és tablettákat nyeldesett „a pokol angyalai” törzshelyének számító Last Resort bárban, a floridai Port Orange-ban, átkozta a férfinemet és esküdözött, hogy leszámol az egész rohadt férfibagázzsal. „Pókasszonynak” nevezték a fekete bőrholmik miatt, amelyeket viselt.

A lány mögött kétségtelenül kegyetlen múlt állt. Első emlékei arról szóltak, hogy alkoholista apja újból és újból brutálisan bántalmazza sikoltozó anyját. Ötéves volt, amikor az apa elhagyta a családot. Alig töltötte be a tizennégyet, amikor anyja meghalt, és mire tizenkilenc lett, egy szál magában állt a világban: apja meghalt a börtönben, ahová szexuális bűncselekményekért zárták, egyetlen fivérét elragadta a rák. Ekkor a prostitúció és a fegyveres rablás lett a kenyere. Alkalmanként dolgozott ugyan, mint csapos vagy takarítónő, de ahhoz túlságosan kedvelte az alkoholt és a drogokat, mintsem hogy sokáig megmaradhatott volna egy munkahelyen. Többnyire stopposként járta Floridát, és éjszakáit a szabadban, a tengerparton vagy az út mellett töltötte.

Még a Last Resortban volt otthon leginkább. Előfordult, hogy itt aludt a bejárati fedett részben vagy a „japán függőkertben”, amelynek fáira „a pokol angyalai” – általuk igen kevésre tartott – japán motorkerékpárokat aggattak. Mindenki úgy ismerte őt, mint mocskos szájú, kötekedő iszákost.

A huszonhetet töltötte be, amikor beleszeretett egy huszonkét éves lányba, Tyria Moore-ba. Nagy, romantikus szerelem volt ez, Aileen úgy hitte, Tyria véget vet a magányának, és mindig vele marad, ellentétben a férfiakkal, akik egytől egyig faképnél hagyták. Kényeztette, babusgatta Tyriát, és lopott, hogy elhalmozhassa minden földi jóval.


1990 szeptemberében lopott neki egy kocsit, de amikor együtt kimentek egy kicsit autókázni, egy földúton az autó kormányozhatatlanná vált, emiatt otthagyták. Meglátták őket, és személyleírásuk bekerült Maion megye rendőrségi számítógépébe, amely kimutatta, hogy kapcsolatban lehetnek hat olyan gyilkossággal, amelyet a környéken követtek el. Az áldozatok mindahányan férfiak voltak, akiknek holttestét több kilométerre hagyták az autójuktól. Mindegyikükbe pontosan kilencszer lőttek bele, és mindegyikük kocsijának hátsó ülésén megtalálták egy gumióvszer csomagolását.

Nem sokkal a lopott kocsi esete után Tyria szakított barátnőjével és kereket oldott. 1991-ben Pennsylvaniában bukkant fel, ahol kocsilopásért őrizetbe vették. Ekkor összeomlott és mindenért Aileen Wuornosra hárította a felelősséget, aki, mint mondotta, a bűn útjára csábította, és még ölt és rabolt is azért, hogy drága ajándékokat vásároljon neki.

Aileen Wuornnos a Last Resort bejárójában aludt, amikor letartóztatták. Először azt hitte, hogy egy öt évvel korábbi fegyverhasználati ügy miatt jöttek érte, de amikor a rendőrök a párbeszéd során kimondták a gyilkosság áldozatául esett férfiak nevét, önként beismerte, hogy ő ölte meg őket.

Elmondta, hogy általában stoppolt,és az áldozata azért állt meg, hogy fölvegye a kocsijába, de az is előfordult, hogy úgy tett, mintha az autója romlott volna el, és segítségre lenne szüksége. Bármelyik megoldást alkalmazta, miután beült a férfi mellé, felajánlkozott neki, és azt javasolta, keressenek egy elhagyott helyet. Miután közösültek, végrehajtotta bosszúját az egész emberiség ellen: meggyilkolta áldozatát, és elrabolta a pénzét, az ékszereit.Összesen ötször ítélték jogerősen halálra, míg végül 2002. október 9-én injekció által kivégezték.

A letartóztatása után Tyria Moore eladta a szerzői jogokat, hogy Wuornos életéből több publikáció szülessen meg. Rengeteg film, dokumentumfilm, zene szól az életéről, melyek közül a legismertebb a Charlize Theron főszereplésével készült, Patty Jenkins film lett, A rém. A film különlegessége, hogy Theron a karakter megformálásáért beszélhetett Wuornos-val, és a Christina Ricci által alakított Selby Wall valójában Tyria Moore. Theron Oscart kapott.

*Forrás: Híres címlapsztorik – Kíméletlen giylkosok,
Ventus Libro Kiadó, Budapest, 2003
365-366. oldal

12 megjegyzés:

 1. Több ilyet, légyszi! A filmet pedig majd megnézem, felkeltetted az érdeklődésem :)

  VálaszTörlés
 2. Szia!
  Ne haragudj, hogy itt írok, de a blogomnál épp Halloween Weeks van, és találsz ott egy játékversenyt, amin te is nyugodtan részt vehetsz, örülnék neki :) Bővebb információkat itt találsz: http://cuterreal.blogspot.hu/2013/10/halloween-weeks-511.html Puszi: Iza

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Semmi gond. Elküldtem a válaszokat, úgyhogy türelmesen várok! :)

   Ha gondolod, iratkozz fel hozzám! :)

   Szép napot!

   Törlés
 3. Interesting and dramatic story!!
  Have a good week!!! and my g+ for you!!!:)))

  Besos, desde España, Marcela♥

  VálaszTörlés
 4. Meg szeretnélek lepni, egy díjjal:)
  http://wowoskiscsaj.blogspot.hu/2013/10/ujabb-dij.html

  VálaszTörlés
 5. Tudom, hogy nem ez a legjobb kontextus ehhez a kijelentéshez, de én annyira nagyon elítélem a halálbüntetést...sokkal rosszabb és veszélyesebb börik kellenének, ott sokkal rosszabb az életfogytig, nem kéne "jogosan gyilkossá válni". Jó, hogy már alig van ilyen esemény.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Főleg, ha mondjuk valaki ártatlan, és kivégzik mondjuk. Az biztos, hogy rosszabb életfogytig bent lenni egy zárkában.
   Valahol viszont úgy gondolom, hogy próbálunk liberálisak és humánusak lenni, viszont ez nem megy minden élethelyzetben.

   Törlés
 6. Szia!

  Ezt a filmet még megnézem egyszer. Emlékeztem rá, hogy volt Charlize Theronnak egy ilyen szerepe, de a filmet nem néztem meg akkor.
  Én nem ítélem el a halálbüntit, ha lenne kevesebb lenne a bűncselekmény és nem léphetne ki az utcára olyan ember 30év után se aki egykor pedofilkodott vagy nőket erőszakolt meg. Ma ha valakit megöl egy ember ha jó az ügyvédje pár év és kint van (vagy le se ültetik) és ugyanúgy folytatja az életét, mint korábban. Az erőszaktevőkre semmi szüksége a társadalomnak. Azzal csak nekik teszünk jót, ha csak a börtönben landolnak, ott még évtizedekig is fantáziálhatnak a tetteikről. Némely ember pedig kint is olyan életet élt, hogy a benti élet neki nem büntetés és bentről mindig megvan a reménye, hogy szabad lehet egyszer. Az állam meg eltartja őket, nézik a TVt, kondiznak, néha eltávozáson is vannak, ezért nem fogják megbánni amit tettek, miért tennék max. azt bánják, hogy elkapták őket egyszer. Hány visszaeső erőszaktevő van? Az a ritka aki nem lesz az (inkább nem bukott még le, de megtette). Hány anya sír, hogy a gyerekét meggyilkolta/meggyalázta egy olyan, akit szabadon engedtek egy hasonló tett után. Bándy Kata (R.I.P.) gyilkosa is ilyen ember pl.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Egyet értek veled, és azt gondolom, hogy a törvény sokszor nem azokat védi, akik ártatlanok. Kicsit igazságtalan valahol a rendszer, pont azért is, amit írtál, vagy a celeb példáknál, hogy nem azt kapják a bűnözők (mert mondjuk ki, azok), amit megérdemelnének.

   Törlés