2013. szeptember 25., szerda

Sütiklub: sósimádó


Szégyenszemre nekem ez volt az első olyan sütim, amit nem csináltam szívvel-lélekkel, mert ezernyi más dolgon jár a fejem, és baromira nem tudott most érdekelni az, hogy megfeleljek. Megcsináltam, mert kellett, de semmi extra nem kötött hozzá.

Nem, nem vagyok sem depressziós, sem rosszkedvű, sem semmilyen ilyen, pusztán arról van szó, hogy ezen a héten a sütés a sokadik helyre került.

Végül amúgy a süti maradékát (6-8 db) ki kellett dobni, mert megsárgult, meg muslincás lett, és nem tűnt túl étvágygerjesztőnek. Napokig kint volt a polcon, és szerintem a por is simán belephette volna.
Egyszerűen elfelejtettük. Pech.


Az öt hozzávaló:
-sajt
-szezámmag
-mogyoró
-tejföl
-túró

Ami kell:
A tésztához:
15 dkg liszt,
10 dkg van
csipet só
5 dkg porcukor
1 tojás


A tészta hozzávalóit a szokásos módon összegyúrjuk. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, és egy sütőpapírral kibélelt tepsire 32, diónyi nagyságú tésztatallért szaggatunk. 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük, majd kiborítjuk, és hagyjuk hűlni.

Eközben két krémet kevertem be, mert én egyszerre nem tudtam mit kezdeni a többi hozzávalóval.

Kapros-túrós töltelék
Igen bonyolult, mert veszünk egy zacskónyi túrót, és azt tejföllel, kaporral és szerecsendióval ízesítve összekeverem, túrókrém állagúra. Azaz, ne legyen túl folyékony. Hogy a kapor mellé milyen fűszert használunk az az ízlésünkre van bízva.
Én egy csipet sót, borsot és szerecsendiót használtam, hogy azért több legyen egy kapros-túrós tölteléknél.

Szezámmagos-mogyorós töltelék
Egy marék mogyoró
Ugyanennyi szezámmag
3 kanál margarin
egy marék reszelt sajt

Egy pici vajat serpenyőben megolvasztok, és rádobom a mogyorót és a szezámmagot. Összepirítom őket. Egy tálba halmozom, és mehet rá a margarin. Annyi margarint használjunk, amitől kenhető állagú lesz. Margarinja válogatja, ez olyan 1-3 kanál.
Még frissen beleszórom a sajtot, és masszává varázsolom.

Ezután veszek két tallért, és a töltelékkel összeragasztom őket. Az egyiket csak a szezámmagossal, a másikat csak a túróssal.

Szoktam várni a tálalással, és a töltelék miatt is szoktam egy délutánt hagyni, hogy a hűtőben pihenjen.


TIPP:
Ha kihagyjuk a csipet sót a tésztából, viszont teszünk bele egy evőkanál kakaóport, akkor kifordított kókuszgolyót lehet belőle készíteni, illetve bármilyen macaronhoz hasonló édességet.
Ezért hívom ezt a receptemet sósimádó macaronnak.


Próbáljátok ki, meg jó étvágyat hozzá!

A többiek remekei:


7 megjegyzés:

  1. Ez nagyon jól néz ki! :) Hogy-hogy nem figyeltetek rá? :O Pedig igazán figyelemfelkeltő a kicsike! :D

    Kérek szépen! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Annyira másra pörögtünk rá agyban, hogy elfelejtettük. Nekem is furcsa, hogy egy sütire nem reagálunk szinte sehogy... :/

      Törlés
  2. Illett hozzá a mogyoró? Én el nem tudom képzelni :D Főleg, mert teljesen összezavarodtam, hogy most dió vagy mogyoró kell-e :D Édes változatát mindenképpen ki fogom próbálni!!! (nálam a süti az édes :D )

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Illett hozzá, azért is pirítottam meg.

      Én mondtam, hogy a mogyorónál maradtunk. :D
      Az édes változatát nagyon szeretjük, sőt, már kitaláltam vele "hálovínre" egy édességet. :) :P
      A süti nálam is édes, ez inkább falatka, vagy hogy mondjam?!

      Törlés
  3. Ú, ez baromi jó lett. Az íze is fini volt!!! Kár, én hazavittem volna, ha tudom, hogy nem eszitek.
    De egyszer csináld már meg színesbe, tényleg, mint egy macaron!

    Pusza,
    Évi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy neked ízlett, Évi! Lin fintorgott, Mr. A is, én nekem meg mindegy volt, csak fogyjon. Ma készül édesben. ;)

      Halloween-re szeretném megcsinálni színesben. De ma csak csokisban adom elő. :D

      Csók

      Törlés
  4. Nekem azonnal a Macaron jutott az eszembe ahogy megláttam a képeidet! Nekem az nem volt annyira nagy siker, eléggé macerás egy sütemény, de ez kifejezetten tetszik, biztosan meg fogom próbálni és remélem több sikerrel járok majd mint a Macaronokkal! :)

    VálaszTörlés