2013. szeptember 22., vasárnap

Gesztenyepürével töltött, tekert körte


A pasi főz. Illetve süt, és nem is „a pasi”, hanem az enyimé. Bezony. Tegnap Mr. A kiment a konyhába, és elkezdett mókolni. Persze a végén elkelt némi segítség, ami a tésztanyújtást illeti, de túlestünk egy édességen. Ennek a receptjét olvashatjátok lejjebb.

Szóval, mindenképpen taps jár neki. Ezt a receptet párszor már megcsinálta, és mit mondjak? Imádjuk.


A leveles tészta arra jó, hogyha az embernek baromira nincs ideje, akkor kikapja a szekrényből, vagy a fagyasztóból, és kienged, mire dolgozni szeretnénk vele. Igazából bármit meg lehet vele csinálni, és most ezt a körtés finomságot hoztam nektek.


Ami kell
6 db körte
25 dkg vajas leveles tészta
2 dl fehérbor
4-5 szem szegfűszeg
fahéj
3 ek cukor
1 db citrom (ennek megfelelő adag citromlé is jó)

A töltelékhez
25 dkgesztenyepüré
porcukor

A kenéshez
1 tojás

A körtéket alulról kivájjuk, a magházat eltávolítjuk. Megfőzzük őket kb. 15 percig a 2 dl bor, és ugyanennyi víz cukorral, és fél citrom levével, fahéjjal és szegfűszeggel ízesített keverékben.

Pár csepp vízzel, és ízlés szerinti porcukorral összekeverjük a gesztenyepürét.

A leveles tésztát kinyújtjuk, majd 2 cm széles csíkokra vágjuk fel. Lehetőleg a leghosszabb csíkokat használjuk, mert így lesz kevesebb illesztése a tésztának.
A körtéket megszárítjuk, a magház helyére betöltjük a gesztenyepürét, és felülről kezdve betekerjük őket a tésztacsíkokkal.

A felvert tojás felével kenjük meg a betekert körtéket.

200°C fokra melegített sütőben süssük őket először 15 percig, kenjünk rájuk újabb réteg tojást, majd 220°C fokos sütőben még további 10 percig süssük.


TIPPEK:
Az eredeti recept őrölt mandulával készül gesztenyepüré helyett.
Használhatunk édes és száraz fehérbort egyaránt.
A körtéket meg is hámozhatjuk.
Arra figyeljünk, hogy nagy körték legyenek.
Ha túlérett a körte, akkor nem kell 15 perc főzési idő, elég öt is, mert máskülönben gyakorlatilag felolvad.




Jó étvágyat!

Szerintem egy impozáns kis desszert lett belőle, és hiába tűnik úgy, hogy minimum Picasso vagy Rodin művészuraknak kell lenni hozzá, nem.

Elvileg még ma lesz egy fogyiprojekt, valamikor a nap folyamán, ha eljutok oda, hogy ismét ide üljek.

8 megjegyzés:

  1. hát ez nagyon jó!!! :P biztos, hogy ki fogom próbálni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Majd írd meg, milyen lett, és hogy ízlett! :)

      Törlés
  2. Hello from Spain: what hunger. It is very drinkable. Keep in touch

    VálaszTörlés
  3. Huu de jól néz ki! Pont van is itthon körte:P

    VálaszTörlés
  4. Ez egy nagyon jó kis édesség, olyan pasis :) Ráadásul menőn néz ki, szerintem tökéletes, ha vendégek jönnek ősszel!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én ezt a kommentet miért nem láttam eddig? De amúgy igazad van. :)

      Törlés