2013. augusztus 16., péntek

Elysium – Zárt világ


Végre megjött a várva várt filmünk, el is mentünk IMAX-ben megnéztük, és eléggé rezignáltan jöttünk ki, mert nem azt kaptuk, amire vártunk. Valahogy nem tudnak jó sci-fit csinálni, mert a célközönség gondolom, nem értékeli az igazán jó sci-fi filmeket, és eladhatónak kell lennie.

A másik, hogy itt is megmutatkozott, hogy az amerikai nyálazás, ami általában a filmekben van, hogy ront el egy középkategóriás filmet, és azt sem értem pontosan, hogy miért kell annyira a gyerek karakterekhez ragaszkodni, amikor többségében elrontják a filmet.

Amúgy nem volt annyira szórakoztató, sőt, voltak pillanatok, amikor untam. Maga az elgondolás nem volt rossz, inkább a forgatókönyv az, amit igencsak át kellett volna dolgozni.


Általános információk
Cím: Elysium
színes, amerikai sci-fi, 109 perc, 2013
Rendező és forgatókönyv: Neill Blomkamp

Szereplők:
Matt Damon – Max
Jodie Foster – Rhodes államtitkár (védelmi miniszter)
Sharlto Copley – Krueger
Diego Luna – Julio
Alice Braga – Frey
William Fichtner – John Carlyle


Történet
A Föld túlnépesedett, ezért létrehozták az űrben az Elysium nevű létesítményt, ahol az embereknek igen jó világ jutott, míg itt a Földön gyakorlatilag mindenki haldoklik. Nagy a szegénység…stb.
Max gyerekkora óta azon ügyködik, hogy valahogy felkerülhessen erre a helyre, de a sors nem kegyes hozzá. Rabosítják, szegénysorban él, ám van munkája. Egy dolgos napon azonban, munkahelyi balesetet szenved, és halálosan megbetegszik. Egy esélye van: ha feljut az Elysiumra.
Persze, valamit, valamiért.


Plusz
Az Armadyne-nak tényleg csináltak honlapot, megtekintés ITT.


Vélemény
Egy apró kérdés. Az a baj, hogy a Föld túlnépesedik, és menekülnek azok, akik akarnak. Akkor miért is jó megmenteni minden földlakót? Mert a létesítmény gépei növelik az élethosszt, illetve törlik a betegségeket, az emberek gyakorlatilag halhatatlanok lesznek. Így már nem pár milliárd éhező száj lenne, hanem jóval több?! Az meg, minek kell?

Azt vártam, hogy az Elysiumon fog játszódni, nem pedig az odajutásról lesz szó.

Matt Damon karaktere sem volt tökéletes, mert autótolvaj és világmegmentő létére, se nem tökös, se nem gyakorlatias. Olyan bunkó. De az tetszett, és szerintem az ember ilyen (tetszik, vagy sem), hogy a nő rimánkodik neki, hogy a kölykét védje meg maga helyett, és arra azt mondja, hogy nem.

Az Armadyne vezetőjének az űrkocsija is még jó volt, mert bársonybéléstől kezdve minden volt benne. Kár, hogy az a muki (Fichtner) nem kap igazi szerepeket.

Jodie Foster pedig… megmutatta az izmos vádliját, és nulla pontos.

A vége pedig, fokozottan tré!!!


Megjegyzés
Nehéz úgy írni, hogy ne legyen kvázi rasszista a szöveg, amit írok, de van pár észrevételem.
Ha lenne egy ilyen létesítmény, oda a kisember nem jutna fel, még öt percre sem, mert védenék, mint a drágaköveket, és bárki, akár csak a pályájára áll (vagy rá gondol), kivégeznék. Plusz, megszüntetnék a földi gyártást, ami pedig szükséges, hogy a bolygón legyen, azt is őrző-védő robotokkal vennék körbe, hogy biztos, ami ziher.

Én az emberiségnek a 10%-át menteném, a többire úgysincs szükség. Plusz, itt is a csőcselék veri a nyálát, hogy ők szegény szerencsétlenek, hozzáteszem, ők vannak többségben, és ahogy felérnek, rögtön ablak betör, ajtó berúg. Kinek kell ilyen?! Senkinek, és igen, maximum a liberálisok fogják erre azt mondani, hogy keblünkre kellene ölelni mindenkit, de nem!
Én végig drukkoltam, hogy verjék le a Föld lakóit.


Értékelés
6/10
Erősen közepes film, közepes megoldásokkal. Egyszer meg lehet nézni, egy-két fokkal jobb, mint a Gattaca, viszont aki tényleges zárt világot szeretne látni, annak inkább az Inhabited Island című sci-fit ajánlom.


Láttátok már?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése