2013. június 8., szombat

Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 3. rész: Egyedül


Gondoltam, mielőtt ismételten teljhatalmat gyakorolna felettem az agónia, írok némi bejegyzésfélét alább. Az aktuális brainstorminggal senkit nem fogok zaklatni, de eléggé szar napjaim vannak.

Megnéztem végre a Végzetes vonzerő című filmet, és rájöttem, hogy életemnek túlnyomó részében, a viselkedésem eléggé Glenn Close-os. Aztán lementek a vizsgák, és kiolvastam gyakorlatilag hat óra alatt a Szent Johanna gimi harmadik részét, és rájöttem.

Egy Glenn Close-zal kevert, Reni vagyok, aki ráadásul a lehető legrosszabb énjének árnyékát játssza éppen. Nem derített jobb kedvre sem, hogy jó véget ért a könyv, sem a csók, sem a sikeres évzárás. Úgyhogy, kicsit írok, aztán szerintem belefeledkezem a következő könyvbe.
Ami olyan, mintha serpák és oxigén nélkül szeretném megmászni a Mount Everestet. Brühühü…


A szerzőről


Ifjúsági bestseller szerző. 1985. április 22-én született Budapesten. Első regényét 18 évesen írta, Remek! címmel, mely 2005-ben jelent meg. A Szent Johanna gimi ijfúsági regénysorozatának első kötete 2010-ben jelent meg a Ciceró Könyvstúdió gondozásában.Fülszöveg
Reni alig várja, hogy a nyári szünet után viszontláthassa osztálytársait, és persze főleg Cortezt… Tízedik első félévében azonban egyre több problémával kell megküzdenie: Arnold külön utakon jár, Virág szerelmes lesz (és ezúttal nem egy tinibálványba), Kinga újabb és újabb mániákkal áll elő, na és Cortez…

Mindeközben továbbra is pörög az élet a Szent Johannában: új kihívások, új események és új balhék követik egymást…

Kedvenc idézete(i)m
1)
-Hű – szólalt meg Virág (…)
-Hű – sóhajtotta ismét.
-Örülök, Virág, hogy összetetten és kimerítően megfogalmazod az érzéseidet – gúnyolódott Arnold.

2)
Mi lehet rémesebb annál, mint hogy Cortez nem köszön, és Máday rám ordít korán reggel? Nem kérdés. Kinga. Ez volt a Jajnekem 3! És még nyolc óra sem volt.

3)
Tény, hogy emocionálisan nulla vagyok, de úgy gondolom, hogy akit kedvelek, annak a szemébe nézek, akit azonban nem szívlelek, arra rá sem bírok nézni.

4)
-Megint ugyanaz a nóta. Cortez nem vesz észre, aztán észrevesz, segítséget kér, te segítesz, utána ejtve vagy, összezuhansz, megint hozzád szól, örülsz, elhív, örülsz, nem hív el, kiborulsz, baja van, te rohansz, majd elfelejt egy időre, amíg te a változatosság kedvéért összezuhansz. És mire felocsúdsz, vége a félévnek. Aztán kezdődhet minden elölről.

5)
Merthogy a szerelem önmagában egyáltalán nem klassz. Ha viszonozzák, akkor igen. Amúgy meg. Bah!

6)
(…) én meg nem szólhatok egy szót sem, mert akkor én vagyok a szemét barátnő, aki nem örül (…)

Vélemény
A most felhalmozódott, vegyesfelvágott-problémáim mellett a könyv visszahozta a gimis éveimet (megint). Eszembe jutott a két gimis barátnőm, akikkel azóta sajnos eltávolodtunk egymástól – bár az egyikkel próbáljuk felvenni a fonalat.
Eszembe jutott a háromszögem: Pityke – én – Halász. Blö. Hogy milyen voltam akkor, melyikkel hogy bántam, és a könyv ezt mesésen jól visszaadta. A két fiúról azóta sincs hírem. Na nem, mintha keresném őket.

Vikit párszor megkínáltam volna a stílusa miatt. Nem azért, ahogy öltözik, hanem, ahogy viselkedik. A hangszere hamar pihenőt talált volna magának.

Mindemellett, Renit is megrángatnám, hogy ne legyél már ekkora bamba. Mert, hogy sok esetben az. Amit a többiek csinálnak, azt nagyon utálom a mai napig. Elhallgatás, jótékony hazugságok egy olyan címszó mögé rejtve, amit nem hiszem, hogy bárki is komolyan gondol: a te védelmedre.
Inkább ne védjetek, kerítek legközelebbre magamnak páncélt… és barátokat…
Nálam ez bicskanyitogató téma.

Karcsi. Aranyos, és csendes, olyan kis esetlen, de a maga nemében imádnivaló.

Reni szülei. Láttam már olyan anyát, aki nem engedte el a tizenöt éves gyerekét szórakozni, mert interneten utánanézett a Junkies zenekarnak, és milyen emberek járnak a koncertjeikre. Neki nem volt kamaszkezelő könyve, de erős volt a láthatatlan póráz, amin a gyereket tartotta.

Arnold már most hiányzik. Kicsit úgy érzem, hogy már most kitéptek egy darabot a könyvből (szívemből – ehh), hogy ő nemsokára megy. Valahol pótolhatatlannak tűnik nekem.

Virág és a szerelem. Nekem furcsa, hogyha egy lány szerelmes lesz, akkor barátnőknek kaszáltak. Nagyon sokan elfelejtik, hogy ki áll mellettük. Konkrétan, tudomást nem vesznek róla, csak ha nekik kell valami. (nemcsak barátnők, de újult erőre kapott az Zsuzsi-sztori) Utána pedig, elvárják, hogy mindehhez jó pofát vágjon az ember. Akit igazán szeretünk, annak megbocsátunk, de én még tuti, hogy húztam volna egy kicsit Virág agyát a forrócsoki felett.

Érzelmekkel teli, őszinte könyv, és Leiner Laura ismét gördülékenyen mesél olyan dolgokról, amikre néha azt mondom, hogy már nem érdekel. Legyintek rá. Ilyenkor meg rájövök, hogy „de nem”.

Értékelés
10/10*
Kap egy csillagot is, mert ez a rész most nálam nagyon betalált. Lehet, hogy megint „rossz” periódusban olvasok „rossz” könyvet, de eddig ez nálam a top rész.
Most megyek, és folytatom a mai napi programot: bőgés és olvasás… ja, előbb még megvendégelem aput.
Amúgy, gondolkodom azon, hogy ők lesznek a következő fanartjaim. :)Olvastátok már?
Rátok milyen könyv volt nagy hatással?

6 megjegyzés:

 1. Én olvastam^^
  Pont ezért vezetem a blogom, mert imádom a(z) SzJG-t :)
  Visszatérve, nekem pont ez nem jött be...:D
  Annyira idegesítő volt olvasni, amikor Reninek minden baja volt már, és állandóan csak panaszkodott, ezért nekem a 4.-től jobban tetszik a könyvsorozat.:)
  De hát ízlések és pofonok...:)
  Értékelem: 10/7-8 :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A mechanizmusa miatt tetszett. Az az egyetlen bajom amúgy, amit írsz, hogy sokat nyafog. Nem feltétlenül van így, de néha túlnyafogja az egészet.

   A többi rész még csak most jön, úgyhogy lehet, hogy sorrendbeli változás lesz. :D

   Törlés
  2. Hát igen...kedvelem Renit, de hogy mindig van valami baja..:D
   Nagyon jó lesz a többi rész is, hidd el! ;)

   Törlés
  3. Nemsokára írok a következő kettőről... csak lenne időm...

   "a Cortez kiront az udvarra" jelenetet többször is el kellett olvasni... hmmmmmmmmmmmmmmm

   Na, de vissza a jelenbe. Renivel tényleg az a baj, amit Kinga mindig mond, hogy hiába a sok olvasás, meg műveltség ide vagy oda, egyáltalán nem gyakorlatias.

   Törlés
 2. Nem tudtok valami linket ahonnan 3-8-ig le lehet tölteni ingyen?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. nCore-on láttam, azt hiszem, hogy ott az összes fent van.

   Törlés