2013. május 21., kedd

Unatkozás ellen - könyvek, amiket ajánlok


Nehéz feladat elé állítottatok. Jó pár napot kattogtam rajta sőt, még Mr. A-t is bevontam a játékba.

Milyen könyveket ajánlanék nektek? – ez volt ugye, az ominózus kérdés, vagy kérés. Legalább annyira nehéz, mint felsorolni a kedvenc színészeimet, rendezőimet, filmjeimet. (remélem, ez lesz a következő kérés. :D)

Arra gondoltam, hogy nem fogok populáris ajánlót adni, mert olyat találtok bármelyik könyváruház oldalán. Inkább arra fókuszáltam, amit ritkán vagy egyáltalán nem szoktam látni a hozzám hasonló blogokon, illetve, régen olvastam, így nem biztos, hogy kiteszem külön.
Próbáltam kedvezni mindenkinek, lesz fantasy, sci-fi, meg lesz „lányos” irodalom is, bár ez utóbbin vért izzadtam.

Azt nem mondom, hogy egyiket-másikat még nem olvastátok, vagy feltétlenül fog tetszeni nektek, de ez is én vagyok. Az ízlésvilágomnak ez csak egy szelete lesz, mert ha mindet le szeretném ide írni, akkor bizony bajban lennék. Időm és helyem sem lenne.
De ferdén írva minikomment tartozik azért hozzájuk.

Viszont!!! Ha van nektek számomra ajánlanivalótok, alább írjátok meg!


Jeff Noon: Vurt
Toll a szájba. Indul az utazás.
Az 1994-ben Arthur C. Clarke-díjjal kitüntetett regény egy sötét, jövőbeli Angliában játszódik. A lepusztult lakótelepeket, mocskos utcákat és technozenétől dübörgő klubokat furcsa emberek és még furcsább lények népesítik be. Csak egyetlen kiút létezik ebből a világból: a színes tollak, melyek egy másik valóságba, egyenesen a Vurtba taszítják azt, aki a szájába veszi őket. Firka egy utazás során azt veszítette el a Vurtban, ami a legfontosabb volt számára. Ahhoz, hogy visszaszerezze, szedett-vedett csapatával fel kell hajtania a legritkább és legveszélyesebb tollat, a Fura Sárgát. Még akkor is, ha pontosan tudja: a sárga a halál színe. – Ennek hatására van sárga tollam. Csak biztos, ami biztos. Letehetetlen sci-fi könyv, és szerintem, az is érteni fogja, aki még életében nem passzintott el egy vicces blázt (füves cigi).

Gregory Maguire: A Boszorkány

Mindenki ismeri az Óz, a csodák csodája meséjét, amelyben Dorka, a kansasi kislány legyőzi a Gonosz Nyugati Boszorkányt. Ám az csak a történet egyik oldala. A titokzatos Boszorkányról semmit sem tudunk. Ő vajon honnét jött? Hogyan lett gonosz? És egyáltalán, mit jelent gonosznak lenni? Aki elolvassa Gregory Maguire csodálatos regényét, az soha többé nem tud ugyanolyan szemmel nézni Óz világára. A Boszorkány egy olyan vidéken játszódik, ahol a beszélő állatok az egyenjogúságért küzdenek, a mumpicföldiek a középosztály stabilitására vágynak, a sárga téglás út pedig az elnyomás szimbólum a kvarangyok számára. Itt születik és nevelkedik a zöldbőrű Elfaba, az éles elmével megáldott, de hányatott sorsú teremtés, akiből felnőttként a Gonosz Nyugati Boszorkány lesz, és akinek élettörténete újra értelmezi a jó és a gonosz örök szembenállását. – Életem egyik legjobb fantasyja, mert amellett, hogy szórakoztat, sok hétköznapi kérdést is felvet.

Viktor Pelevin: Empire V
Roman Storkinnak keze-lába egy bordásfalhoz van kötözve, és nem tudja, mi történt vele – csak azt, hogy egy álarcos őrülttel tartózkodik egy szobában. Ráadásul egy perverz őrülettel, aki közli vele, hogy ő vámpír, Brahmának hívják, és hősünket választotta ki, hogy az utódjává változtassa. Szegény Roman eddig egy áruházban dolgozott, és reménye sem volt rá, hogy belekóstoljon a „glamourba”, a színes magazinokban ábrázolt édes életbe. Egyszer, szomorúan kóborolva Moszkvában meglátott egy feliratot: „Reális esély bekerülni az elitbe. 06.22. 18.40-18.55. Második esély nem lesz.” Ostoba viccnek gondolta, de azért bement. Épp annyi idő volt. És ki tudja… Most hát itt van az „elit” képviselőjének szobájában – mert Brahma valóban vámpír, s mint hamarosan kiderül, a világnak ők az urai: ők tenyésztették ki az embert, s belőlük nyerik a „babloszt”, az italt, amely táplálja őket. S ők tisztán látják a világ felépítését, melynek két alappillére a „glamour” és a „diskurzus”. Romannak – immár II. Rama néven – sok mindent meg kell tanulnia, hogy igazi vámpírrá – a tápláléklánc legfelső és leghumánusabb lényévé – váljon. Majd számot is kell adnia e tudásáról: arról például, hogyan tudja észrevétlenül úgy megharapni egy ember nyakát, hogy a kevéske vörös folyadékból az illető lelkének minden titka föltáruljon előtte. – Ezek is inkább vámpírok, mint a napon világító diszkógömbök. Hogy a vámpír, vagy az elit az, ami átvitt értelemben van lejegyezve, ezt inkább rátok bízom a könyv elolvasása utánra. Ámbár vámpírosból ajánlom Anne Rice-t, J. R. Wardot, Lara Adriant, Devlin Haynest, és Charlaine Harrist.


Iain Banks: A darázsgyár

„Két évvel azután, hogy megöltem Blyth-t, meggyilkoltam Pault, az öcsémet – de egészen más és jóval alapvetőbb okokból, mint amiért Blyth-t eltettem láb alól -, egy évvel később pedig kinyírtam az unokahúgomat, Esmeraldát, többé-kevésbé egy hirtelen ötlettől vezérelve. Eddig ennyi. Három. Már évek óta nem öltem meg senkit, és nem is tervezem soha többé. Akkoriban éppen ilyen korszakomat éltem.” Az apjával egy skót falucska mellett egyedül élő 16 éves Frank története bombaként robbant be a nyolcvanas évek brit irodalmi életébe. Egyes kritikusok kegyetlensége és naturális ábrázolásmódja miatt támadták A Darázsgyárat, mások ez egekig magasztalták, és szerzőjében egy kivételes fantáziával, lenyűgöző stílusérzékkel megáldott új tehetséget láttak. – Van benne egy-két felkavaró mozzanat, egy kimondottan gyomorforgató volt, még nekem is. Iain Banks és Iain M. Banks egy és ugyanaz. Ha nem olvastatok tőle, én mindenképpen ezzel kezdenék!

Vlagyimir Szorokin: A Jég
Figyelj hát: kezdetben csak az Ősi Fény volt. És a fény az Abszolút Ürességben ragyogott. És a Fény Önmaga számára ragyogott. A Fény huszonháromezer fényhozó sugárból állt. És ezek mi voltunk. Idő nem létezett. Csak az Örökkévalóság volt. És ebben az Örökkévaló Ürességben ragyogtunk. És világokat teremtettünk. A világok megtöltötték az Ürességet. Így jött létre a Világmindenség. Egy alkalommal megint új világot teremtettünk. És a hét bolygója közül az egyiket teljesen víz borította. Ez volt a Föld. Ez a bolygó volt a Fény Nagy Tévedése. Mert a víz gömb alakú tükröt alkotott a felszínén. Ahogy tükröződtünk benne, megszűntünk a fény sugarai lenni, és élőlényekben öltöttünk testet. – Gyengébb idegzetűeknek nem ajánlom, pedig értelmes, és hatásos iromány, mint ahogy Szorokintól minden az, amit olvastam. Eléggé elmebeteg, ennek ellenére ajánlom. Miatta szerettem meg az orosz irodalmat. :)
                        

Carlos Ruiz Zafón: A szél árnyéka

Barcelona csendes óvárosának szívében hatalmas épület áll. A kivénhedt palota falai különös labirintust rejtenek: ez az Elfeledett Könyvek Temetője. 1945 egyik ködös júniusi hajnalán egy megözvegyült könyvkereskedő kézen fogja kisfiút, és miután megesketi, hogy mindarról, amit látni fognak, soha senkinek nem beszél, magával viszi a titokzatos épületbe. Azt azonban egyikük sem sejti, hogy a látogatás az akkor tízéves Daniel Sampere egész életét gyökeresen megváltoztatja majd. – Az eleje lassan indul be, de tele lesz váratlan fordulatokkal. Akarva-akaratlanul is beleképzeltem magam Daniel életébe, és fájó szívvel vettem búcsút, akárhányszor becsuktam a könyvet.
Isabel Allende: Kísértetház
A mesélés ősi öröme sugárzik a chilei Isabel Allende regényéből: a Trueba család több nemzedékének tagjai úgy elevenednek meg lapjain, hogy a nagy és kárhozatos szerelmekkel, pusztító és gyilkos indulatokkal, olthatatlan és kielégíthetetlen vágyakkal, megidézett és hívatlanul betoppanó szellemekkel teli történetben szinte észrevétlenül kirajzolódik egy kínkeservesen modernizálódó, majd véres diktatúrába zuhanó ország története is. S így a regény utolsó lapjain a Trueba család „kísérteteihez” csatlakozik a „Költőé”, és az „Elnöké” is – és mindazoké, akiket elpusztít az 1973-as puccsot követő rémuralom. Az 1942-ban született Isabel Allende 1982-ben megjelent regénye ma már a latin-amerikai irodalom klasszikusának számít, s Bille August rendezésében világsztárokat felvonultató, nagy sikerű film készült belőle. – A film teljesen más, mint a könyv!! Laposabb is. A könyv viszont elszórakoztatott. Nekem ezek a fajta „lányos irodalmak” jönnek be. Inkább mágikus realistákat kedvelek, mint romantikusokat. Bocsi. Lebilincselő történet, ajánlom mindenkinek!

Steve Perry: A férfi, aki sosem hibáz

„Senki sem lehet képes egyedül megváltoztatni a galaktikus történelmet!”
Emile Khadaji nem hajlandó belenyugodni ebbe az alapvető igazságba. Hajdan a Konföderáció megtorló erőinek katonája volt, aztán belefáradt az értelmetlen küzdelembe, és elhagyta a csatamezőt. Van egy terve – egy terv, melyet egyedül ő hajthat végre. Egy terv, melyet titokzatos mestere, de még szerelme sem ismer. Graves bolygón gyülekeznek a lázadás erői. Senki sem látja őket. Nem sejti senki, hogyan akarják térdre kényszeríteni a Konföderációt. Senki sem tudja meg, kicsodák, míg Khadaji elérkezettnek nem látja a pillanatot. – IMÁDOM PERRY-T! A legjobb. Az Alien-könyvek tőle származó részeit is ajánlom figyelmetekbe! (Idegenek a Földön, Lidérces utazás, Ripley háborúja, Labirintus)
Ha már Alien: Alan Dean Foster az alap!
Ha már Perry: Steve-nek a lánya, Stephanie is nagyon jól ír!Dean R. Koontz: Amnézia
Susan, a harminc év körüli fizikusnő egy ismeretlen városka kórházában ébred. Sejtelme sincs, hogykerült oda, sőt, hirtelenjében azt sem tudja, ki ő egyáltalán. Kiderül, hogy majd húsz napja fekszik itt kómában. Lassan visszatérő emlékei között mindent elnyom egy szörnyű kép: vőlegényének tizenhárom évvel azelőtti kegyetlen meggyilkolása. Majd mintha meg is elevenednének a sötét múlt árnyai. A férfi rég halottnak hitt gyilkosait látja a kórház folyosóján, sőt, a halott kedves is megjelenik, mintha a sírból kelt volna ki. Az orvosok szerint Susan csak képzelődik, hallucinál. Ám a rémlátomások egyre valóságosabbak, és egyre erőszakosabban fenyegetik a nőt. Mi történik, mi történt valójában Susannel, a szigorúan titkos amerikai kutatóintézet munkatársával? Hogyan került kórházba, s van-e onnan még szabadulás? Ezt beszéli el a pszichokrimi mestere szövevényes, feszültséggel teli történetében. – Tőle bármelyik könyvet ajánlom. Ez a kedvencem, de mind nagyon jó. Egészen addig imádtam Kinget és Cookot, ameddig őt nem olvastam. Az Odd Thomas-szal kell vigyázni, mert egyik-másik sorozat. A többit úgy olvassátok, ahogy akarjátok!
Chuck Palahniuk: Halálkultusz

Junior Branson, a Krédó Egyháza elnevezésű szekta utolsó életben maradt tagja eltérít egy repülőgépet, és miközben a halál felé száguld, elmeséli történetét a fekete doboznak. Gyermekként szakadt ki megszokott közegéből, kikerült a „külvilágba”, ahol alantas munkákból tartotta fenn magát. Rabszolgaként dolgozott – egészen addig, míg családja és hittársai tömeges öngyilkosságot elkövetve átléptek az Üdvözülés kapuján. Junior a figyelem középpontjába kerül, s észre sem veszi, hogy az újdonságra örökké éhes média szteroidokkal felturbózott prófétát csinál belőle. – Sokan tőle a Harcosok klubját olvassák először. Az is jó, jobb, mint a film, akárcsak a Fulladás (könyvben Cigányút). Nekem ez a kedvencem, mert annyira nem szadista, mint a többi, nem is gyomorforgató, csak kegyetlenül valóságos.
Murakami Haruki: Norvég Erdő
A Beatles Norvég erdő című legendás dala Toruban felidézi az első szerelem emlékét, azt az időszakot, amikor beleszeret elvesztett barátja szerelmébe, Naokóba. Egyszeriben visszacsöppen a húsz évvel korábbi Tokióban töltött diákéveibe, abba az életbe, amelyet viharos barátságok, szeszélyes fellángolások és szakítások, alkalmi szeretkezések, érzelmi zűrzavarok, veszteségek és beteljesületlen vágyakozások tettek emlékezetessé. Újraéli a találkozást a szókimondó, öntörvényű lánnyal, Midorival is, aki a felnőtté válás határán arra késztette, hogy válasszon múlt és jövő között. Könnyednek tűnő, rafinált történetében Murakami megidézi az 1960-as diáklázadásainak hangulatát, a szabad szerelem, a nagy ivászatok, az élvezetek kamaszos, provokatív hajszolásának popzenés világát. Ám a felszín alatt leheletfinom érzékenységgel ír életről, halálról, és a felnőtté válás mélypontjai és magaslatai közt hányódó fiatalság sebezhetőségéről. – Végigbőgtem. Ez a könyv pont rólam és a Balázshoz fűződő sosevolt-románcomról szól.

David Farland: Rúnalovagok

Hatalmas seregének élén Raj Ahten, a Délvidék rúnaura Észak felé vonul. Legyőzhetetlen harcosok és fagyórisáok tízezrei özönlenek, hogy elfoglalják Sylvarresta király várát, a Felvidék kulcsút. Az ifjú Orden herceg és hűséges testőre, a hatalmas erejű Borenson is a vár felé tart. Amikor útközben véletlenül megneszelik a támadás tervét, eszeveszett hajsza kezdődik, hogy még idejében figyelmeztessék a királyt. Közben Homályerde mélyén, ahová ember nem merészkedik, új életre kel a Föld hatalmas, ősi mágiája. Mert több forog kockán, mint egy királyság. Az ősi fák közé idegen lények merészkedtek, s magának az Életnek a fennmaradását fenyegetik. – Azt hiszem, hét részes. Még csak az elsőnél tartok, de tetszik. Négy van meg belőle. Szerintem ezt majd írom külön is. Mindenesetre, fantasy-rajongóknak tetszeni fog. Szerintem.
Alfred Bester: Tigrig! Tigris!
Alfred Bester az amerikai SF egyik nagy öregjeként tartják számon. Annak idején ez a kötet jelentette számára a világhírt és az elismerést.
A regény főhőse egy Gully Foyle nevezetű, egykori külvárosi vagány fickó, aki egy különös véletlen folytán űrbalesetet szenved, s elhatározza, bármi áron is kideríti és megbosszulja cserbenhagyóit. Megkezdődik a földrészeket és űrbázisokat átugráló jauntolás (teleportatív képesség), az üldözésbe ismeretlen és új erők kapcsolódnak be, s fokozatosan derül ki, hogy egyszerű bűnügy mögött az emberiség sorsával játszadozó erők rejlenek. – Ami igazán tetszik benne, s amit sok kortárs író megtanulhatna, az a karakterfejlődés. Gyönyörű!!!

John Caldwell: A Káosz szava

Skandar Graun, a félvér ork harcos-pap bosszúra szomjazik, mert szüleit még gyermekkorában legyilkoltatta Peltár, egy gonosz varázsinas, akiből később már egy földrész leghatalmasabb mágusa lett.
Skandar Graun istene, Yvorl csak akkor hajlandó segíteni neki, ha megszerzi a Káosz Szavát, egy rég eltűnt varázsszert, amire Peltár is igényt tart. Társaival, szedett-vedett, különös figurákkal kalandos útra kel, ám a társak a kegyetlen csatákban vagy orgyilkosok által sorra elhullanak mellőle…
A káosz Szava sodró lendületű, izgalmas olvasmány, mely különleges élményt nyújt a kalandot és fantasztikumot kedvelőknek. – Szeretem Nemes István. Nagy szívfájdalmam, hogy a vámpíros sorozatának csak három része jelent meg. Viszont fantasy-ban ezt ajánlom nektek.
Joanne Harris: Rúnajelek
Hétfő reggel, hét óra, ötszáz évvel a Világvége után, és megint koboldok fosztogattak a pincében… Az örök álmodozó Maddy Smith születése óta a Káosz jelét viseli a kezén. A vörös rúna hordozója különleges erők birtokosa, de a tizennégy éves lány még maga sem tudja, mire képes. A rossz ómen félelmet kelt a babonás falusiakban, Maddyt kiközösítik, így a szintén számkivetett Félszeművel barátkozik, aki sokat tud a mágiáról, és egy nap félelmetes és káprázatos világba vezeti a kislányt… A Rend fanatikus szolgái végleg le akarnak számolni a Káosszal: felesküsznek, hogy kiirtják a babonákat, a varázslatokat, a meséket és az álmokat. A tündék, törpök, boszorkányok és koboldok ideje lejárt, számukra is beköszönt a világvége, hacsak Maddy nem lopja el az ősi istenek titkát, amivel hatástalaníthatja a Rend titkos fegyverét. Háború van: a Rend végleg elpusztíthatja a világot… most minden egy kislányon múlik. Joanne Harris, a világszerte népszerű Csokoládé, Szederbor, Ötnegyed narancs és számos más bestseller írónője babonákkal és mágiával teli fantasztikus világába vezeti olvasóit. Az ősi skandináv mitológia elevenedik meg ebben a vad, veszélyes, fantasztikus és fordulatos regényben. A Rúnajelek, akár a Végtelen történet, vagy A Gyűrűk Ura, igazi mestermű. – Megszerettem, megsajnáltam Lokit, és jól szórakoztam rajta.


Azért, ahogy írtam, rájöttem, hogy totál nyomi vagyok. Irtó sok a sci-fi, mellette befigyel pár fantasy, de populáris (értsd lányoknak szóló) irodalom alig van. Ez van, ez vagyok én. Persze, gondoltam, hogy teljes képet kapjatok az ízlésemről, íme néhány kedvenc, a teljesség igénye nélkül:
Chuck Palahniuk, Dean R. Koontz, de Sade, Robin Cook, Stephen King, Evelyn Marsh, Ken Follett, Anne Rice, Laurell K. Hamilton, Stan Rice, Michael Crighton, Vavyan Fable, Edgar Allan Poe, Rácz Zsuzsa, Saint-Exupery, Oscar Wilde, Baudelaire, Rimbaud, Blok, William Blake, Verlaine, Jorge Amado, John Updike, Hemingway, Abby Lee, Dosztojevszkij, Rilke, Csehov, H.P. Lovecraft, Dan Brown, Kertész Imre, Simon István, Szabó Magda, Asimov, Remarque, J.K. Rowling, Agatha Christie, J.R.R. Tolkien, Kurt Vonneguth, Csáth Géza, Kassák Lajos, Pilinszky, Karinthy, József Attila, Radnóti Miklós, Örkény István, Ady, Franz Kafka, Kaffka Margit, David Herbert Lawrence, Da Chen, Jill Mensell, Candice Bushnell, Shakespeare, J. D. Sallinger, Moliere, Sylvia Plath Virginia Woolf, Simone de Bovoire, J. R. Ward, Darren Shan, Bram Stoker, Tisza Kata, Hrabal, Déry Tibor, Clive Baker, Gibson, Shelley, Keats, Pelevin, Szorokin, Jerofejev, Steve Perry, A.D. Foster, O.S. Card, Orwell, John Scalzi, Leiner Laura, Robert E. Howard, Herbert…stb.

Amit még ajánlok:
Abby Lee: Hol jár az eszem? Itt bővebben.

George Orwell: Légszomj. Itt.

Paulo Coelho: Veronika meg akar halni. Itt bővebben.

Letörtek az ujjaim.
Megyek, csinálok Mr. A-nak ebédet, aztán lehet, hogy később még jövök egy poszttal, bár nem tudom. Ihletésem lenne, csak kedvem nem. Nem tudom, mi van velem. Két napja fura hangulat üldöz.

További kellemes napot!
Pusszantás!

12 megjegyzés:

 1. Nagyon jó kis ajánló! :) Nem egy könyv felkeltette az érdeklődésemet :)
  Ha már említetted, akkor kíváncsi lennék a kedvenc filmjeidre :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Okés, akkor majd következőre megpróbálom összeszedni. :)

   Annak viszont örülök, hogy van, ami kíváncsivá tett. :D:D

   Törlés
 2. ha lenne időm ismét olvasni...vagy 25 könyv várja, hogy foglalkozzak vele...tiszta szégyen! :(

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem szégyen. Nekem sem minden nap van időm. Volt már, hogy hónapok maradtak ki. Most csak kihasználom az időmet. :)
   Mert ugye, sok volt az utóbbi időben belőle.

   Törlés
 3. Hello, I'm Steven. I think your blog is pretty dapper. I hope you can check out my site: http://www.theproverbs.net/ and FOLLOW. Also check me out on instagram: @balmorhearose . Talk to you soon :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hello Steven!!! :)

   Thank you, and welcome to my blog. I hope you'll enjoy it. Please, follow me.

   Have a nice day! :)

   Törlés
 4. Ohh hát ez isteni lett! :D Egy jó párat kinéztem, és ha letudtam a vizsgaidőszakot beszerzem! :)

  Köszönöm, hogy megírtad! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nincsmit! Örülök, hogy tetszik.
   Igazából, halálra aggódtam és válogattam magam, hogy olyat ajánljak, ami ismeretlenebb, és érdekelhet titeket. :)

   Egy kalappal a vizsgaidőszakhoz!

   Szép napot!

   Törlés
  2. Köszönöm szépen! Hétfőtől kezdődik, de már futkos rajtam a hideg....:/ Tanulok, de mégis azt érzem az esélytelenek teljes lelki nyugalmával fogok menni hétfőn! :D

   Törlés
  3. Mi szombaton rajtolunk. Össz-vissz háromszor kell bemenni, írásbeli vizsgázni, de az is bőven elég most. Minden tárgyunk olyan, hogy bah...
   szörnyű.

   De okos vagy, tudni fogod!!!! :D
   Tudod, szugeráld, hogy menni fog.

   Törlés
 5. u have nicez&lovely blog!
  let's follow each other?
  www.helendushko.com

  Helen
  xx

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Thank you and welcome to my blog!

   Okay, I'll check and follow your blog.

   Have a nice day!!!!
   Dóri

   Törlés