2013. április 10., szerda

Nulladik óra


Amikor a Tökéletes hangban említették, akkor csak pár jelenet rémlett, illetve a címe volt ismerős. Apu talán emlegette már. Szinte nincs olyan film, amit nem látott. Aztán mondtam Mr.A-nak, hogy ugyan töltse már le nekem.
A dvd azonban nem akarta az igazságot, és kétszer kellett átkonvertálni, mire méltóztatott lejátszani.
Mit ne mondjak, megérte a szenvedést!

Nem egy kicsattanóan lebilincselő film, de nagyszerű tanmese, mert szerintem mindenki magára ismer egy-egy szereplőben. Ha nem is ugyanarra a személyiségre, de hasonlóra, és tud azonosulni.

Amit még eszembe juttatott a film, az Alice Cooper egyik száma. Mióta lement a vége főcím, azóta ezt hallgatom.

Általános információk
Cím: The Breakfast Club
színes, amerikai dráma, 93 perc, 1985
Rendező és forgatókönyv: John Hughes

Szereplők:
Emilio Estevez – Andrew Clark
Judd Nelson – John Bender
Molly Ringwald – Claire Standish
Anthony Michael Hall – Brian Johnson
Ally Sheedy – Allison Reynolds
Paul Gleason – Mr. VernonTörténet
Szombat reggel öt diák tölti büntetését az iskolában. A könyvtárban találkozik egymással a rosszéletű, a sportoló, a méhkirálynő, az alternatív lány és a zseni. A felügyelő tanár feladatot ad nekik, írják le, kik ők, plusz, nem hagyhatják el a termet, de még a helyüket sem. A nap folyamán naná, hogy nem fogadnak szót, és a kényszermóka alatt rájönnek, hogy több közös rejlik bennük, mint gondolnák.Plusz
Estevez eredetileg Bender szerepére jelentkezett, de mivel Clark szerepére nem volt megfelelő jelentkező, maradt ő. Bender szerepére többen pályáztak (még Nicolas Cage is), mégis Nelson kapta meg a szerepet.
A forgatás alatt Hughes majdnem kirúgta Nelsont, mert az a szünetekben folyton zaklatta a Claire-t játszó szinésznőt, Molly Ringwaldot.Vélemény
Tetszett, ahogy ennek a parányi csoportnak változik a dinamikája a csoportban. Mindig van valaki, akit nem értenek meg, aki éppen a felnőttet játssza, vagy sír. Először érzi az ember a széthúzást, majd az első kapocs kialakul, hogy utálják a tanárt. Aztán az unalom elütése érdekében csak elkezdenek kommunikálni. Kiderül, hogy kinek milyen a háttere, ki miért van itt, és kiderül, kire haragszanak igazán, miért van bennük feszültség.
Szövetséget kötnek, és elkezdenek odafigyelni a másikra, félretéve az előítéleteiket.

Szeretem a nyolcvanas, korai kilencvenes évek ilyen témájú filmjeit (Kis tüzek, A zenebirodalom visszavág). Mindig van benne olyan gondolatmorzsa, amit fel lehet csipegetni. Ha el tudunk tekinteni attól, hogy mikor játszódik, akkor kellemes esti kikapcsolódás, kakaós-takarós film lehet számunkra.

Sok helyen vígjáték van megjelölve műfajként, szerintem nem az, mert bár van benne humor is, de nem annyi. Maradjunk a drámánál.

Brian lezárása remek a filmhez, és örülök, hogy nincs második rész, mert csak az tenné be igazán a kaput. Így megmarad a remény nekik / nekünk, hogy nem minden olyan, mint amilyennek hisszük.

 (azt hiszem, kicsit beleszerettem Nelson karakterébe. Durván néz ki. Igazi rossz fiú)

Megjegyzés
„Tisztelt Mr. Vernon!

Elfogadtuk a tényt, hogy fel kell áldoznunk a szombatunkat azokért a bűnökért, amiket tettünk. Ellenben őrültnek tartjuk, amiért azt kéri tőlünk, írjuk le, minek hisszük magunkat. Hisz’ láthat minket, amikor csak akar. Pontosabban, mindig a megfelelő időben. Egy dologra viszont, rájöttünk, hogy mindegyikünk zseni, atléta, művész, hercegnő és bűnöző.
Remélem, ez választ ad kérdéseire.

Tisztelettel:
A nulladik órások”Értékelés:
8/10
Ajánlom mindenkinek, aki szereti a középiskolás filmeket, illetve azoknak, akik hiszik, hogy az ideiglenes szövetségek tovább tarthatnak a szombatnál, és hétfőn nem köpjük hátba a másikat.Láttátok már? Vélemény?

4 megjegyzés:

 1. Hello from Spain, very interesting. I saw . IT is very real. Keep in touch

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Once I've seen. Great movie about life.
   I agree with you. Real.

   xoxo
   Dori

   Törlés
 2. Your blog is very good and interesting , Would you like to follow each other? (: Come follow me and I’ll follow back for sure !

  http://shoeeobsessionn.blogspot.com/

  VálaszTörlés
 3. Helloooo! :)

  Welkome to my blog!
  Now I follow yours.

  VálaszTörlés