2013. április 16., kedd

Kinsey és a skálája


Mielőtt teljesen összeomolva robogok tovább itthonról, gondoltam, frissítek egy sort. Most ilyen skálázós napokat élek. Szóval, íme, a Kinsey skála, ami a férfiideálos-sorozatom következő állomása.

Alfred Kinsey egy 1894-1956 között élő amerikai biológus, zoológia és entomológia professzor. Az emberi szexualitással foglalkozó kutatásairól vált ismertté, és átformálta a nyugati világ szexuális berendezkedéséről fennálló téziseket.

A szexualitással az 1930-as években kezdett foglalkozni. A Rockefeller Alapítvány támogatásával kezdett kutatásba. Az ún. Kinsey-jelentésben tette közzé az eredményeit. Az első kötet a férfiak, a második kötet a nők szexuális viselkedésével foglalkozott.


Úgy gondolta, hogy az emberek nem oszthatók be tisztán sem hetero, sem homo, sem biszexuális csoportokba.
Erre az apró problémára megalkotta a nullától hatig terjedő skáláját, ahol a nulla a teljesen heteroszexuális embert jelenti, a hatos a teljesen homoszexuálist jelöli.
A két végpont között helyezkedik el minden ember.

Az x viszont az aszexuálisok helyét jelöli.
A parafíliásokat, azaz, akik tárgyakhoz, egyéb élőlényekhez vonzódnak, nem jelöli a skála.

 
Azért jegyezzük meg, hogy sokan nem tartják betegnek azt, aki autoszexuális, azaz a maszturbációt jobban szereti. Igazság szerint, szerintem ez annyira hétköznapi már, hogy nem lehet besorolni sehova, és mivel mindenki csinálja, már nem is deviancia.

Az ezt megelőző Kinsey-kutatások azt hozták ki eredménynek, hogy egyik ember sem esik tisztán egyik végpontjába sem a skálának.
37% - a férfiak már éltek át homoszexuális orgazmust
13% - homoszexuális érdeklődésű férfi, de nem volt ilyen kapcsolata
4% - csak homoszexuális kapcsolatban vett részt
8% - folytatott hosszabb homoszexuális kapcsolatot

Többen is megkritizálták a skálát és az eredményeket, hogy nem reprezentatív.  – Kiugrom a reprezentatív szótól az ablakon. – Aztán csak bebizonyították, hogy mégis igaza volt.

Szóval, szerintem a homoszexuális, a transzszexuális és a metroszexuális témát túllihegik.
Nekünk nőknek ezzel nincs semmi bajunk, mert mi korántsem tartjuk annyira undorítónak, hogy lekapjuk a barátnőnket a klotyóban egy koncert szünetében, mint a pasik.
A mai férfikép és a tradícionális férfikép valahol ezt erősíti meg. Ciki, ha nem vagyunk macsók.

De akkor hogy lehet az, hogy míg a kilencvenes években tele voltunk Bruce Willis-szel, meg Antoniókkal, akkor most miért is jön velem szembe egy halom David Beckham?

Legközelebb csoportokba szedem a teremtés koronáit.

10 megjegyzés:

 1. "Szóval, szerintem a homoszexuális, a transzszexuális és a metroszexuális témát túllihegik."

  Igen. Az ellenben elég nagy baj, hogy vannak emberek, akik ezt "nagydobra verik".( Ha már a maszturbáció is szóba került.:P) Legyen a szexualitás a négy fal közé való, kis kilengést persze engedve. ( Szórakozóhelyen, illuminált állapotban ezt-az vagy: utcán ha elcsattan egy csókocska...) Nem érdekel - legyen hetero, bi, vagy homo -, hogy mit csinál az aktuális partnerével.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Úgy gondolom, hogy mivel a szabad szexualitás korát éljük, nem kellene hogy meglepő / visszás érzéseket keltő legyen az, aki vonzódik valakihez/valamihez. Ezt fel is vállalhatja a jó ízlés határain belül.
   Ezzel nincs baj szerintem.

   Törlés
 2. Hello from Spain, very interesting. Keep in touch

  VálaszTörlés
 3. És mi van a maradék 38%-kal?

  VálaszTörlés
 4. A fenti százalékos arányok nem azt mutatják, hogy 100 %-ból ennyi és ennyi lett.
  Hanem az egyes kérdésekben vizsgált területen ennyien adtak ilyen választ a megkérdezettek közül.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. De mi a különbség? :) Ha van egy kérdés, és arra 37% azt mondja, hogy volt már homoszexuális orgazmusa, akkor a fennmaradó 63% meg mást kellett hogy válaszoljon :) Vagy hogy képzeljem el az "egyes kérdésekben vizsgált területet"?

   Törlés
  2. Ez úgy működik, hogy van egy tesztsorod. A kérdésekre adott válasz skálázós vagy igen-nem típusú, mondjuk, mint ez:
   http://vistriai.com/kinseyscaletest/
   Szóval, egy olyan kérdésre, hogy "Volt valaha homoszexuális orgazmusa?", arra a válasz igen vagy nem volt. Eképpen, a maradék 63%-nak nem volt.

   Törlés
 5. Aha, értem. Azt hittem valami köze van magához a skálához (kép amit becsatoltál)ezeknek a válaszoknak. De akkor ez mind egy-egy kérdés volt.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Bocsi-bocsi, nem fogalmaztam világosan. Ha szakszöveget olvasok, néha elmegy az agyam szabadságra. :D

   Törlés
  2. Nem baj, a lényeg, hogy már megvilágosodtam :)
   Egyébként kitöltöttem a tesztet, és kizárólag heteroszexuális vagyok az jött ki :-D Egyébként szerintem vannak benne félrevezető kérdések, és hát akinek matekos az agya az jobban látja a csavart benne ha akarja ;)

   Törlés