2013. január 7., hétfő

Filmmaraton vol. 7.


Gondolom, karácsonykor, két ünnep között és Szilveszterkor is mindenki látta, milyen filmek mennek ilyenkor. Egyrészt azért nem írok ezekről, mert már nem aktuálisak, vagy majd egyszer, amikor úgy érzem, van ezek kapcsán mondanivalóm, vagy azért, mert már mindegyiket láttuk legalább egyszer, és említésre annyira nem méltó, hogy húsz oldalnyit körmöljek miattuk.

Ezzel persze, nem azt mondom, hogy sosem fognak bekerülni egy-egy filmmaratonba, mert biztos lesz olyan is, de lássuk 2013 első válogatását Tőlem, Nektek.

Heti filmek: Dredd, Conan 1-2., Betolakodók, Growth, Bill és Ted zseniális kalandja, Looper, Primal, Egyenesen át, Amerikai Pite – A találkozó, Nevem Sam, Az elveszett járat foglyai, Grace nélkül az élet, Vérszomjas szörnyeteg, Az Androméda törzs.


BETOLAKODÓK
Cím: Intruders
színes, amerikai horror, 100 perc, 2011
Rendező: Juan Carlos Fresnadillo
Forgatókönyv: Jaime Marqués

Szereplők
Clive Owen – John Farrow
Carice van Houten – Susanna
Kerry Fox – Dr. Rachel
Ella Purnell – Mia
Lolita Chakrabarti – Dr. Roy
Mark Wingett – nagypapa

Történet
Két gyermek, két különböző országban látja a titokzatos arctalan lényt, aki azért vadászik rájuk, mert úgy akar szeretve lenni, hogy ellopja az arcukat. Az arcnélküli azért ébredt fel, mert valaki szólította. De vajon melyik gyerek volt az, amelyik kinyitotta Pandora ezen szelencéjét?

Vélemény:
6/10
Horrornak nem mondanám, mert csak egyszer ijedtem meg a film alatt. Végre nem a bipoláris zavart hozzák, mint pszichológiai probléma, hanem az indukált pszichózist (folie a deux), keverve némi misztikummal. Nem béltépkedős film, és inkább misztikus thrillernek mondanám. Amiért hatost adtam, az, hogy ennek a filmnek tartalma is van. A végkifejlet és az egész hangulat mellett megmutatja, hogy az, amitől félünk, hogyan hat az életünkre, és mi az, amit megtennénk azért, hogy ez elmúljon. NÖVEKEDÉS
Cím: Growth (amúgy nem tudom, hogy ez nálunk van-e magyarul?!)
színes, amerikai horror, 90 perc, 2010
Rendező és forgatókönyv: Gabriel Cowan

Szereplők
Mircea Monroe – Jamie Ackerman
Christopher Shand – Justin Roberts
Nora Kirkpatrick – Kristin Daniels
Brian Krause – Marco
Richard Riehle - Larkin

Történet:
Még a nyolcvanas években kifejlesztettek egy parazitát, ami szívósabbá és erősebbé teszi az embert, egyfajta ugródeszka az evolúció következő lépcsőfokára. A kezdeti pozitív tesztek ezt bizonyították, ám később kiderült, hogy ezeknek a csigaszerű lényeknek a gazdatest a szaporodásra és tápláléknak kell. Jamie anyja kifejlesztett egy ellenszert. Most a házukat jöttek eladni a szigetre, s nem is sejtik, hogy már minden negyedik ember fertőzött. Barátai hullani kezdenek, és egy titokzatos idegen Jamie-n keresi az ellenszer receptjét.

Vélemény:
6/10
Nem tudom igazán, hogy sci-fi, horror, vagy thriller inkább ez a film. Kicsit volt egy The Faculty utánérzetem, főleg, amikor a lények egyikét leöntötték sóval, mert abban elégnek. A színészi játék hagyott némi kívánnivalót maga után, ahogy a történet is, de az ellenszer tartózkodásának helye aranyos kis csavarral van benne a történetben. Brian Krause-t, mint színészt, én nem erőltetném. Jó volt Leo-nak, de számomra már az Alvajárókban bebizonyíotta, hogy nincs helye a vásznon. Bocsi.
 LOOPER – A JÖVŐ GYILKOSA
Cím: Looper
színes, amerikai sci-fi akció, 118 perc, 2012
Rendező és forgatókönyv: Rian Johnson

Szereplők:
Joseph Gordon-Levitt – Joe
Bruce Willis – Joe
Emily Blunt – Sara
Piper Perabo – Suzie
Paul Dano – Seth
Jeff Daniels – Abe
Garret Dillahunt - Jesse

Történet:
A kiindulópont 2044. A másik szál harminc évvel később játszódik. Utóbbiban az alternatív jövőben az időutazás már valóság, de illegális. Az akkori maffia elfogja és kivégzi azokat, akik számukra nem hasznosak, illetve, az akkor még élő, a jelenben fiatalként tevékenykedő jövőgyilkosokat. Visszaküldik őket 2044-be, ahol egy looper végez velük.
Joe is ilyen, de egy nap saját magát küldik vissza neki, hogy ölje meg. Joe elvéti a lövést, és egy olyan harc veszi kezdetét, aminek a vége csak egy valami lehet. Meg kell valakinek halnia.

Vélemény:
8/10
A sztori maga tetszik, a szereplők is a helyükön vannak. Kicsit Terminátor csak emberekkel és időutazással. A kisgyerekkel voltak gondjaim. MIÉRT KELL MINDIG EGY GYEREK???? Komolyan mondom, a gyerek rontja el az egészet, mert többnek érzi a megjelenéséig az ember, mint ami valójában, és még azt sem éreztem át, hogy miért nagy gond beletaposni az arcába. Az időutazás okozta logikai bakik pedig, nem annyira vészesek, mint ez a kölyök. Csak a gyerek miatt vesztett nálam két pontot ez a film. PRIMAL
Cím: Primal (szintén nem tudom, hogy van-e nálunk szinkronos verzióba)
színes, amerikai horrosr, 80 perc, 2010
Rendező: Josh Reed
Forgatókönyv: Josh Reed, Nigel Christensen

Szereplők:
Zoe Tuckwell-Smith – Anja
Krew Boylan – Mel
Lindsay Farris – Chad
Rebekah Foord – Kris
Damien Freeleagus – Warren
Will Traval - Dace

Történet:
Egy baráti társaság ősi barlangrajzok nyomába ered egy igen baljóslatú vidéken. Egyiküket egy rejtélyes és veszélyes betegség támadja meg, minek folytán csak egy dolog lebeg a szemük előtt: a vér utáni vágy, ugyanis állatokká lesznek.

Vélemény:
4/10
Nekem buta és üres film volt, amin majdnem elaludtam, bár lehet, hogy ez az ünneplés miatti másnaposságnak tudható be. Valahol zombis, idézte a Démonokat is, de a terhes, hasamba vágok, hogy elpusztítsam a gonoszt nem jött be. És biztos mindenki, ha beteg lesz valakije, éjszakára az erdőben marad, nem rohan azonnal kórházba, ahogy az is biztos, hogyha kisül az agyam, és állat leszek, akkor összerakom a gonoszt. AMERIKAI PITE : A TALÁLKOZÓ
Cím: American Reunion
színes, amerikai vígjáték, 114 perc, 2012
Rendező:Hayden Schlossberg, Jon Hurwitz
Forgatókönyv: Hayden Schlossberg, Jon Hurwitz, Adam Herz

Szereplők:
Jason Biggs – Jim
Alyson Hannigan – Michelle
Chris Klein – Oz
Thomas Ian Nicholas – Kevin
Tara Reid – Vicky
Mena Suvari – Heather
Seann William Scott – Steve Stifler
Eddie Kaye Thomas – Finch
Natasha Lyonne – Jessica
Jennifer Coolidge – Stifler mamája

Történet:
13 évvel később sor kerül a nagy osztálytalálkozóra. Oz tévés bemondó, egyszóval celeb lett, Finch és Stifler középszerű életet él. Jim és Michelle kevésbé boldog házasságban egy gyerekkel, Kevin is a házasok sorát bővíti. Jim apja új életet kezd, amikor megismerkedik Stifler mamájával. Stifler revansot vesz. Kevin és Vicky végleg búcsút intenek egymásnak, míg Oz és Heather körül forr a levegő.
A régi barátok immár felnőttként térnek vissza a vászonra.

Vélemény:
8/10
Még mindig nem érte el az első rész szintjét nekem, de már határozottan megközelítette. Tetszik, hogy mindenki visszatér egy rövid szereplés erejéig a filmbe, gondolom, a készítők és úgy gondolták, hogy ez lesz az utolsó Pite-film, amit látni fogunk. Bár ez a színészek pénztárcáján is múlni fog. Jó volt azért is, mert az ember szerintem magát látja a filmben, pláne azok, akiket valamilyen szinten érintett az első rész. Érettségiztek, elvesztették a féltve őrzöttet. Az ember élete egy pályát ír le, ami nem mindig olyan, amilyen szeretnénk, hogy legyen.


EGYENESEN ÁT
Cím: Flatliners
színes, amerikai thriller, 115 perc, 1990
Rendező: Joel Schumacher
Forgatókönyv:Peter Filardi

Szereplők:
Kiefer Sutherland – Nelson Wright
Kevin Bacon – David Labraccio
Julia Roberts – Rachel Mannus
William Baldwin – Joe Hurley
Oliver Platt – Randy Steckle

Történet:
Öt orvostanhallgató szeretné megtudni, mi van a klinikai halál után. Tapasztalatszerzésnek egymás szívét megállítják egy elhagyatott házban, majd újraélesztik egymást. A felvillanó képek gyerekkori bűnök. Ez mindegyiküknek személyre szabott. Nelson viszont elfelejti közölni velük, nem mindegy, miért kell vezekelniük.

Vélemény:
9/10
Szerettem a filmet az alaptémája miatt, és zseniális a szereposztása is. Mind az öt színész imádom, ők még tudtak játszani. Az egyik olyan film, amiben még a párbeszédek és a történet is rendben van. Amúgy 1991-ben Oscar-díjra jelölték, a legjobb hangvágásért. Kár, hogy nem kapta meg, és az is, hogy mára ezek a színészek inkább B-sek. (Kevin Bacon-be szerelmes voltam sokáig, szóval, van némi elfogultság.)NEVEM SAM
Cím: I Am Sam
színes, amerikai dráma, 132 perc, 2001
Rendező: Jessie Nelson
Forgatókönyv: Kristine Johnson, Jessie Nelson

Szereplők:
San Penn – Sam Dawson
Michelle Pfeiffer – Rita Harrison
Dakota Fanning – Lucy Diamond Dawson
Dianne Wiest – Annie
Rosalind Chao – Lily
Doug Hutchison – Ifty

Történet:
Sam olyan szinten van agyilag, mint egy hétéves. Harminc évesen, egyedül neveli gyermekét, mivel annak anyja otthagyta neki. Lucy szépen lassan túlnő az apja teljesítményét. A gyámügyisek a gyereket, az ő érdekében nevelőszülőkhöz költöztetik. Sam vissza szeretné szerezni a kislányt, amiben a kirendelt ügyvéd, Rita Harrison segít neki.

Vélemény:
10/10
„Maga nem tudja milyen az, ha az ember csak harcol és harcol, de sohasem sikerül!” A színészek, a játékuk és az életszagú történet mellett a fenti mondat miatt is úgy gondolom, hogy alábecsültem a pontrendszeremet, mert ez a film 10-ből 11-es lett nálam. Az ügyvédnővel voltak szerepjátszási gondjaim, de mondjuk rá azt, hogy belelovallta magát az ügybe. Az pedig, hogy Sam még milyen tüneteket mutatott, ne szőrzözzünk vele. Ez a film úgy jó, ahogy van. AZ ELVESZETT JÁRAT FOGLYAI
Cím: The Untold
színes, amerikai akcióthriller, 82 perc, 2002
Rendező: Jonas Quastel
Forgatókönyv:Jonas Quastel, Chris Lanning

Szereplők:
Lance Henriksen – Harlan Knowles
Andrea Roth – Marla Lawson
Russel Ferrier – Clayton Tyne
Philip Granger – Winston
Mary Mancini – Nikki Simmons
Jeremy Radick - Plazz

Történet:
Egy repülőszerencsétlenségben meghal Harlan lánya, és a cégét megmentő technológia is a géppel zuhant le az erdőben. Kis csapatot szervez túlélők felkutatására, és nem is sejtik, hogy a dzsungelben (vagy miben) egy igazi rejtéllyel találják szembe magukat, mely az életükre tör.

Vélemény:
5/10
Nagyon jóindulattal ötös csak. Az hagyján, hogy Predator utánérzetem volt, mert a lény hőképet lát, de valahol el is untam magam. Azért egy ilyen nulladik típusú találkozásnak az esélye nulla. Másrészt, ha valaminek rejtőzködnie kellene, és védenie magát, nem ekkora lenne. Inkább nyúlánk. S mivel majomféle, vagy főemlős, felfelé egyik sem nézett. Termetéhez mérten nem értem, hogy tudta elhúzni a repülőt. Minimál lehetett a költségvetés is, mert jó, nem vártam egy virtuálisan túlfűtött dolgot, de azért kicsit többet, mint egy gorilla jelmezbe bújt embert. Szegény „bigfoot”, most biztos őrjöng…
(A film Sasquatch címen is elérhető)GRACE NÉLKÜL AZ ÉLET
Cím: Grace Is Gone
színes, amerikai dráma, 82 perc, 2007
Rendező és forgatókönyv: James C. Strouse

Szereplők:
John Cusak – Stanley Philips
Gracie Bednarczyk – Dawn Philips
Alessandro Nivola – John Philips
Shélan O’Keefe – Heidi Philips
Doug Dearth – Riggs kapitány

Történet:
Stanley képtelen elmondani a gyerekeinek, hogy édesanyjuk, aki katona volt, meghalt az iraki háborúban. Úgy dönt, hogy a lányokkal együtt országjáró túrára indul, megadva nekik minden boldogságot, amit csak tud. Az együtt töltött idő, Stanley tudta nélkül gyógyítja be sebeit.

Vélemény:
7/10
Van benne szép kamerakezelés, jó színészi játék, de valahogy hagy bennem egyfajta kielégületlenséget, hogy nem láttam mindent, vagy nem úgy láttam, ahogy kellett volna, és ettől lesz ez a film nem 100%-os. Mivel valós sztoriról beszélünk, megértem, hogy nehéz úgy visszaadni valamit, ami megtörtént, hogy ez elég nagy bodicsek lehet a rendező számára. De ettől picivel több élet lehetett volna benne. Nem feltétlenül fogja meg az embert. Clint Eastwood zenéje lebilincselő.
VÉRSZOMJAS SZÖRNYETEG
Cím: Darkwolf
színes, amerikai horror, 94 perc, 2003
Rendező: Richard Friedman
Forgatókönyv:Geoffrey Alan Holliday, Charles David Scholl

Szereplők:
Samaire Armstrong – Josie
Ryan Alosio – Steve
Andrea Bogart – Stacey
Jaime Bergman – McGowan
Alexis Cruz - Miguel

Történet:
Egy farkasember szedi áldozatait Los Angelesben, de nem az éhség hajtja, hanem a nőstény, akivel párzani szeretne, mert kell a bébi a faj fennmaradásához. A helyi rendőrség üldözőbe veszi, majd megtalálják a gyanútlan Josie-t, akinek barátai a mágikus jegyzetekkel teletűzdelt könyvet birtokolják. A farkasember mind a két csoportot hajtani kezdi.

Vélemény:
2/10
Legalább az ezüst pisztolygolyó most helyén van. Az Őrző az utolsó és az egyetlen, naná, hogy kinyiffan. A helyi rendőrség berendezkedett vérfarkasokra, de úgy, hogy tudják, hogy találkoznak vele, még sincs náluk ezüst golyó. A számítógépes grafika eddigi filmezős pályafutásom alatt a leggagyibb. A film dramaturgiája rossz, olyan szereplők vannak a háttérben, akiknek nem kellene, és olyanok a főszereplők, akiknek semmi keresnivalójuk nincs ott. Azt sem nagyon értem, miért világít a farkasok szeme pirosan. A film végi ébredés terminátoros. De pasiknak tuti be fog jönni, mert mint minden kategóriátlan filmben, túl nagy benne a jó-csöcs-dömping.
AZ ANDROMÉDA TÖRZS
Cím: The Andromeda Strain
színes, amerikai sci-fi, 180 perc, 2008
Rendező: Mikael Salomon
Forgatókönyv: Robert Schenkkan
Író. Michael Crichton

Szereplők:
Benjamin Bratt – Dr. Jeremy Stone
Eric McCormack – Jack Nash
Christa Miller – Dr. Angela Noyce
Daniel Dae Kim – Dr. Tsi Chou
Viola Davis – Dr. Charlene Barton

Történet:
Egy műhold lezuhan egy kisváros közelében, annak lakói a városkába szállítják, felnyitják, és egy gyilkos prion elkezdi szedni áldozatait. Mutálódik, gondolkodik, kommunikál, és alig 10 másodperc alatt fertőz. Egy öt fős, tudósokból álló csapat, egy titkos laboratóriumban munkálkodik azon, hogyan is fékezhetnék meg az Andromédát. A megfejtés közben rájönnek sok olyan dologra is, amelyekre álmukban sem gondoltak volna.

Vélemény:
8/10
Az a film (mert van egy régi változata is) két részes minisorozat. Ridley és Tony Scott is garantálja, hogy nem blőd film következik. Nekem tetszett. Elröppent ez a három óra. Jó, most beleköthetnék pár dologba, hogy miért hagyja magára szerelmét egy lány, mert az láthatóan rosszul van és betöri a szélvédőt, a fertőzött madár vagy patkány nem kerülte ki a katonák szemét. Van benne egy kis „védjük a környezetet felhang”, de elenyésző. Jó kis B-film. Tetszett a film végi csavar.
BILL ÉS TED ZSENIÁLIS KALANDJA
Cím: Bill & Ted’s Excellent Adventure
színes, amerikai kalandfilm-vígjáték, 86 perc, 1989
Rendező:  Stephen Herek
Író: Chris Matheson, Ed Solomon
Forgatókönyv: Tim Suhrstedt

Szereplők:
Keanu Reeves – Ted Logan
Alex Winter – Bill S. Preston
George Carlin – Rufus
Dan Shor – Billy, a kölyök
Terry Camilleri - Napóleon

Történet:
Két jóbarát minden idejét a zenéléssel tölti, nem a tanulással, aminek meg is van a látszata. Történelemből minden témakörből bukásra állnak, s ha a végső vizsgájukat is bebukják, akkor vége a kettősnek. Tednek büntetésből egy katonai iskolába kellene mennie. Amikor már veszett ügynek tűnik az egész, segítség érkezik a jövőből, hogy legyen idejük megtanulni mindent, hogy sikerrel vegyék a vizsgát.

Vélemény:
8/10
Szerintem ez is az a film, ami blőd, de kult. Egyszer mindenkinek látnia kell, de azért vigyázzunk, melyik szinkronos változatát választjuk. Vadásszátok a régebbit, mert mint sok más film esetében, a régi szinkronos jobb a duma miatt. Keanu bamba fejét nem lehet elfelejteni, s látva a pályáját, érdekes a fejlődés. Amúgy aki szereti Beavist és Butthead-et, annak szerintem ez is tetszeni fog. Gyerekkori kedvenc. Remélem, a halálit is leadják.DREDD
Cím: Dredd
színes, amerikai sci-fi-akció, 95 perc, 2012
Rendező: Pete Travis
Forgatókönyv: Alex Garland

Szereplők:
Karl Urban – Dredd bíró
Olivia Thirlby – Anderson / Rookie
Rakie Ayola – Chief Judge
Lena Headey – Ma-Ma
Warrick Grier – Caleb

Történet:
Egy utópisztikus társadalom él a régi romjain. Burjánzik a bűnözés, csak az úgynevezett Bírók tarthatnak rendet. Dredd nyakába varrnak egy újoncot, aki bár nem teljesít jól a vizsgákon, mégis van helye közöttük, mert látja mások gondolatait. Egy új drog és gyilkosság miatt kiszállnak ketten egy Megaépítményhez, ami a gonosz Ma-Ma szervezet törzshelye. Csapdába esnek, és minden csatlós rájuk vadászik.

Vélemény:
7/10
De csak azért ennyi, mert bár hamar elmegy a másfél óra, mégis van valami olyan utóérzetem, amit nem tudok megmagyarázni. Nem utam, nem volt semmilyen. Igen. Pont ez a jó szó. Úgy gondolom, hogy vannak női sci-fit, vannak uniszexek, és vannak a férfi sci-fik. Na, ez pont az utóbbi. Nincs érzelem, nincsen szinte semmilyen párbeszéd, csak megy a húsdaráló, a lövöldözés kilencven percen keresztül. Amúgy nem volt rossz. Ajánlatos.CONAN 1.
Cím: Conan the Barbarian
színes, amerikai kalandfilm, 129 perc, 1982
Rendező: John Milius
Forgatókönyv: John Milius, Oliver Stone
Író: Robert E. Howard

Szereplők:
Arnold Schwarzenegger – Conan
Sandahl Bergman – Valeria
James Earl Jones – Thulsa Doom
Max von Sydow – Osrik király
Gerry Lopez - Subotai

Történet:
Conan élőhelyét vad hordák támadják le, őt elcipelik rabszolgának. Évekkel később egy ősi gladiátor és rabszolga szerepében láthatjuk viszont, tökéletesen kidolgozott testtel. Igaz, karakterfejlődésének csak egy szeletét látjuk, de egy alig beszélő vérszomjas fenevad elindul a királyi úton. Bosszút szeretne állni szülei gyilkosán, Doom-on. Mire a végső csatára kerül sor, kitanulja a harc ősi művészetét. Útja során Valeria és Subota szegődik mellé, két tolvaj. Hármójuk kezében van a gonosz Doom sorsa. Ám az út, korántsem zökkenőmentes.

Vélemény:
9/10
Az eredeti filmje annak, aki harcban született, nem sokkal jobb, mint a remake, de mégis. Arnoldról elhiszed, hogy barbár, hogy bedarál mindenkit. Tudtátok, hogy a filmet angolul átszinkronizálták, mert olyan rossz volt az angolja, hogy nem értették? Érdekes az „eredeti” hangja. Valahogy hamar elpörög ez a két órácska. Plusz pont jár a nyílvesszővé alakult kígyók miatt, remek ötlet. A filmnek van egy íve, és nem azt látod, hogy Conanért bomlani kell, mert szexis a hasizma. Egyszerűen mert, egy barbár.
CONAN, A BARBÁR 2. – A PUSZTÍTÓ
Cím: Conan the Destroyer
színes, amerikai kalandfilm, 103 perc, 1984
Rendező: Richard Fleischer
Forgatókönyv: Gerry Conway, Robert E. Howard, Stanley Mann, Roy Thomas

Szereplők:
Arnold Schwarzenegger – Conan
Grace Jones – Zula
Wilt Chamberlain – Bombaata
Sarah Douglas – Taramis királynő
Olivia d’Abo – Jehnna hercegnő

Történet:
Taramis királynő megbízza Conant, hogy kísérjen el egy fiatal, szűz hercegnőt, és annak testőrét egy kastélyba, ahonnan a hercegnő elhozza Dagon mágikus kürtjét (szarvát). A barbár nem is sejti, hogy a halálba kíséri a hercegnőt. A királynő fel szeretné áldozni a lányt imádott istene oltárán, Conant pedig, halottnak akarja tudni. Az út veszélyes, és ismételten tolvajok állnak Conan kis csapatába, hogy kísérjék és segítsék a harcost. Az út végén pedig, Conan szembetalálja magát egy istenséggel.

Vélemény:
8/10
Ez már kevésbé volt tetszetős számomra, de lehet, hogy fantasy-csömört kaptam tegnap este felé. Mr.A bolondul Conan-ért, én is a novellákért, meg a szépen kidolgozott, napbarnított, izzadt férfi testért. Vannak sablonok a történetben, melyeket itt is használnak úgy, mint az előző részben. Például a két tolvaj csatlakozik, egy férfi és egy nő. Igaz, Conan csapatában utóbbi ér valamit. Aki szereti Howard történeteit, úgyis szeretni fogja.


Ti mit láttatok a héten?
Ha láttátok ebből valamelyiket, mi a véleményetek?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése