2013. január 28., hétfő

Filmmaraton vol. 10.


Az elmúlt hét túl tömött volt ahhoz, hogy írjak nektek. Sok dolog történt. A hét első fele még jegyvárási lázban égett, a közepén kissé elromlottak a dolgok, az utolsó három napon, azaz péntek-szombat-vasárnap pedig a születésnapomat ünnepeltem. Mind a három napra jutott kedvesség, és torta, valamint az előkészületekkel bíbelődtem. Erről is lesz majd bejegyzés később, amikor már minden ajándék egyben van.
Nem így terveztem. Hamarosan jön a hét közepéről két bejegyzés, hogy miért is nem jelentkeztem.

Addig viszont, filmek, mint mazsoláznivalók.

A heti filmek ismét vegyes-felvágottak lettek, az értékelés is szór, bár szerintem több szempontból sem fogtok velem egyet érteni.
Azon gondolkodtam, hogy jó-e az, hogy mindent lepontozok, mert nyolcnál nagyon nem megy feljebb a szám, de aztán arra jutottam, valahogy ki kell fejezzem még jobban az értékelésemet.

A heti filmek: Terminátor 2, Walking Dead harmadik évad, Tengerparti fenegyerek első évad, Durr durr és csók, Vidocq, Merida, ParaNorman, Negyedik típusú találkozások, Feleségemnek 37. születésnapjára, Mutáció.


 Terminátor 2 – Az ítélet napja
Cím: Terminator 2: Judgement Day
színes, amerikai akciófilm, 131 perc, 1991
Rendező: James Cameron
Forgatókönyv: James Cameron, Wisher William Jr.

Szereplők:
Arnold Schwarzenegger – Terminator
Linda Hamilton – Sarah Connor
Edward Furlong – John Connor
Robert Patrick – T-1000
Earl Boen – Dr. Silberman
Joe Morton – Miles Dyson

Történet:
Sarah Connor egy ideggyógyintézetben tengeti mindennapjait, fia nevelőszülőknél van. Az éj leple alatt ismét megjelenik két terminátor. Az egyik a fiú életére tör, a másik megvédeni hivatott azt. Sarah eközben megpróbál megszökni. Eközben találkozik össze a fiával, és a terminátorral, s együtt harcolnak az elkerülhetetlen vég ellen.

Vélemény:
9/10
Jó, most szőrözhetnék azzal, hogy egy jó sci-fit elrontottak a sok agonizálással, vagy éppen azzal, hogy sem gyerekre, sem nőre nem bízok rá egy háborút, mert nem lesz jó vége, esetleg azzal, hogyha valamit meg akarok akadályozni, akkor azt csírájában fojtom el. A látványvilága manapság is megállja a helyét, egyáltalán nem blőd. Robert Patrick tényleg genyó, és lehet utálni. A családi mozi sallangoktól nem mentes, de az akciójelenetek kiválóak. Az első rész klasszikus, ez meg egyszerűen szórakoztat. Szerintem, itt kellett volna megállni, és nem folytatni. Legalábbis, nem úgy, ahogy… Walking Dead 3. évad
Cím: Walking Deas season 3.
színes, amerikai horror-sorozat, 45 perc, 2012-13
Készítő: Frank Darabont

Szereplők:
Andrew Licoln – Rick Grimes
Laurie Holden – Andrea
Steven Yeun – Glenn Rhee
Chandler Riggs – Carl Grimes
Norman Reedus – Daryl Dixon
Melissan McBride – Carol Peletier

Történet:
Tovább folytatódik a küzdelem az emberek és az élőhalottak között a túlélésért. Páran kihullnak a sorból, de jönnek új emberek. Mindeközben pedig, a szereplők egyéni drámájába is betekintést nyerünk.

Vélemény:
6/10
Ezt is lehet húzni a világ végéig, mint a rétestésztát. Képregényből készül, tehát addig lesz, ameddig rajzolják, és már berendelték a negyedik évadot. Lássuk be, azért válik unalmassá egy idő után a sorozat, mert nincs benne új történés. Mindenki meg fog benne halni egyszer, és van egy rossz előérzetem a következőkre tekintettel, nem tudom, hogy akarom-e nézni a következő részeket.Durr, durr és csók
Cím: Kiss Kiss Bang Bang
színes, amerikai vígjáték, 103 perc, 2005
Rendező és forgatókönyv: Shane Black
Író: Brett Halliday

Szereplők:
Robert Downey Jr. – Harry Lockhart
Val Kilmer – Gay Perry
Michelle Monaghan – Harmony
Corbin Bernsen – Harlan Dexter
Josh Richman - Rickie

Történet:
Harry egy kissé butácska tolvaj, aki egy elbaltázott betörés miatt egy színész-meghallgatáson bújik el. Mire megérti, mi történik vele, már Hollywood-ban va, és egy nyomozót kell játszania. Perry-re bízzák, hogy rendesen felkészüljön. A nyomozó utálja a munkáját. Harry beleszeret egy színésznőbe, és egy olyan játékba csöppennek, amiben több a hulla, mint a vaku.

Vélemény:
8/10
Főleg az tetszik, hogy a butább ember nem fogja fel a filmet. Amúgy egyszerű szerintem, mint egy szög, csak figyelni kell rá nagyon. Aki nem teszi, az elkeveredik benne a végére. A váratlan baromságok, amikkel megtűzdelték, szerintem remekek, Kilmer és Downey baromi jól hozzák a szerepüket. Most, hogy ez mennyire és milyen utánérzetet keltett bennem, vagy mennyire sztereotipek a karakterek, attól tekintsük el. Nem lehet ezt a filmet nem szeretni.Vidocq
Cím: Vidocq
színes, francia thriller, 93 perc, 2001
Rendező:Pitof
Forgatókönyv: Jean-Cristophe Grangé, Pitof

Szereplők:
Gérard Depardieu – Vidocq
Guillaume Canet – Etienne Boisset
Inés Sastre – Préah
André Dussollier – Lautrennes
Moussa maaskri - Nimier

Történet:
1930, Párizs. Vidocq, a zseniális detektív életét veszti a tükörálarcos sorozatgyilkos elleni küzdelemben. Egy fiatal újságíró, aki az életrajzi könyvét írja, a nyomába ered a történéseknek, és megpróbálja kideríteni, hogy halhatott meg a nyomozó és a sok szerencsétlen ember. Minden követ megmozgat a francia sikátorok romlott világában.

Vélemény:
7/10
Kábítószerek, perverzek, betegségek, és egy remek csavar a végén, ami ha szemfüles az ember, kitalálható az első tíz perc után. A történet érdekes, a megvalósítás sutácska, a képi világa az, ami igazán tetszett. Talán, csak ezért ajánlom hetesre. Tipikusan az a film, amit ha valaki nem tart érdemesnek a megnézésre az első negyed órában, akkor inkább kapcsolja ki, minthogy végignézze. Merida, a bátor
Cím: Brave
színes, amerikai animációs film, 100 perc, 2012
Rendező: Mark Andrews, Brenda Chapman
Forgatókönyv:Brenda Chapman, Irene Mecchi

Szereplők: (ez esetben hangok)
Kelly Macdonald – Merida
Emma Thompson – Elinor királynő
Kevin McKidd – Lord MacGuffin
Robbe Coltrane – Lord Dingwall
Billy Connolly – Fergus király
Julie Walters - Banya

Történet:
A skót felföldön furcsa legendák keringenek, és az ősi szokások szerint élnek. Az egyetlen, aki szembemegy mindkettővel, a bátor hercegnő, Merida.

Vélemény:
8/10
Egyik barátnőm és az anyukája jutott az egészről eszembe. Ugyanilyennek látom a kapcsolatukat. Amúgy egy aranyos és rém egyszerű történet, szerethető szereplőkkel. Semmi plusz, semmi extra, csak Merida haja, és kész. Kellemes, jó kikapcsolódás, van ennél jobb is, de érdemes megnézni. Az angol címe sokkal találóbb a történet szempontjából, mint csak a vörös hajzuhataggal rendelkező főszereplőlány neve, de így is jó lesz.ParaNorman
Cím: ParaNorman
színes, amerikai ancimációs film, 92 perc, 2012
Rendező: Sam Fell, Chris Butler
Forgatókönyv: Chris Butler

Szereplők: (hangok!)
Kodi Smit-McPhee – Norman
Anna Kendrick – Courtney
Leslie Mann – Sandra Babcock
John Goodman – Mr. Prenderghast
Casey Affleck - Mitch

Történet:
Adott egy kisváros, és benne él egy fiú, Norman, aki látja a halottakat. A csövesnek nézett nagybácsi meghal, és rátestálja az ő feladatát. Meghatározott időben, meghatározott helyen kell felolvasnia egy könyvből, hogy elaltassa a várost fenyegető boszorkányt, különben az átok lesújt a városra, és mindenkire. Normannak minden képességére szüksége lesz, hogy győzedelmeskedjen a gonosz felett, aki lehet, hogy csak a körülmények áldozata.

Vélemény:
8/10
Részrehajló vagyok. Szerintem a világom valahol ott van, ahol egyszerre színes és fekete-fehér minden. Vicces valami úgy, hogy a halálról poénkodunk. Kifordítjuk magából az egész történetet. Nekem ezért tetszik ez jobban, mondjuk, mint a Merida, ami tökig tündérmesének illik be. Itt a tündér maximum zombi lenne, lukas szárnyakkal. Mióta megnéztem, szeretnék egy zombit a nappali foteljébe, de majd meglátjuk, mit hoz a jövő. Feleségemnek 37. születésnapjára
Cím: To Gillian on Her 37th Birthday
színes, amerikai dráma, 90 perc, 1996
Rendező: Michael Pressman
Forgatókönyv:David E. Kelley, Michael Brady

Szereplők:
Peter Gallagher – David Lewis
Michelle Pfeiffer – Gillian Lewis
Claire Danes – Rachel Lewis
Bruce Altman – Paul Wheeler
Wendy Crewson – Kevin Dollof
Kathy Baker – Esther Wheeler

Történet:
A történet előtt két évvel Gillian egy balesetben életét vesztette. A férje nem tudja feldolgozni a halálát, nem tudja elengedni, és úgy viselkedik, mintha a nő még mindig ott lenne velük. Sógorát és sógornőjét vendégül látja, akik próbálnak segíteni rajta egy vonzó, fiatal nővel. A kellemes együtt töltött idő hátterében ott húzódik a folyamatos feszültség Gillian miatt. Hogy David képes legyen lábra állni, kénytelen elengedni feleségének szellemét.

Vélemény:
8/10
Igazi, hétvégi, takarós-kakaós film, aranyos, és nagyon szép. Nem mondom, hogy egyedi, mert ilyen-olyan formában már láthattunk hasonlót, de ettől függetlenül megnéztem. Emlékeztem, majdnem megkönnyeztem. Jók a karakterek és a színészi játék, jó a történet, és nem kimondottan a szokásos klisékkel van teletűzdelve.Negyedik típusú találkozások
Cím: The Fourth Kind
színes, amerikai horror, 98 perc, 2009
Rendező: Olatunde Osunsanmi
Forgatókönyv: Olatunde Osunsanmi, Terry Robbins

Szereplők:
Milla Jovovich – Abbey Tyler
Elias Koteas – Abel Campos
Will Patton  - August seriff
Hakeem Kae-Kazim – Awolowa Odusami
Corey Johnson – Tommy Fisher
Raphael Coleman – Ronnie Tyler

Történet:
Az alaskai Nome városban, ami egy elzárt település, érdekes álmokról számolnak be az emberek, és furcsa gyilkosságsorozatok veszik kezdetüket. Egy pszichológusnő és családja is áldozatául esik az eseményeknek, bizonyítani alig tudnak valamit. A film megtörtént eseményeken alapul.

Vélemény:
6/10
Érdekes film, de nem jó. Eltotózunk rajta még egy ideig, hogy vajon mi történhetett, hiszünk-e az ufókban, vagy valami degeneráció van jelen a városkában, hogy mennyire himi-hümi ez az egész, de az első fél óra után untam magam. Számomra nem volt ijesztő, inkább hatásvadász az egész. Ha nem látom, akkor sem érezném úgy, hogy kár, hogy kimaradt az életemből. Valami hiányzott belőle, ám azt még nem tudom megfogalmazni, hogy mi az, ami miatt nem érzem jónak. A „valódi felvételek” miatt eléggé nyomasztó film. Arra lennék kíváncsi, hogy ebből ténylegesen mennyi az igaz. Mondjuk, a film végi adatok közül, vagy a város pszichológiáját megnézni.TENGERPARTI FENEGYEREK
Cím: Son of the Beach s.1.
színes, amerikai vígjátéksorozat, átl. 25 perc, 2000
Rendező: Tim Andrew
Forgatókönyv: Mark Amato

Szereplők:
Timothy Stack – Notch Johnson
Jaime Bergman – B. J. Cummings
Roland Kickinger – Chip Rommel
Leila Arcieri – Jamaica St. Croix
Kimberly Oja – Kimberlee Clark
Lisa banes – Anita Massengil

Történet:
A Baywatch sorozat paródiája. Van egy puhos testű életmentő, akit mindig mindenki elpáhol, de azért nagyon sok mindenkit ő ment meg. Egy rész sem vele történik, és a film végi összefoglalónak semmi köze az aktuális részhez. Van egy Swarczenegger-hasonmás, aki a „jó pasi” szerepét viszi. Van a buta szőke lány, a belevaló csokilány, és az okos, és kevésbé csinos életmentő. Van egy genyó polgármesterasszony, és annak egy meleg fia. Körülöttük forognak a történetek.

Vélemény:
8/10
Nagyon imádom ezt a sorozatot. Annyi sok poén van benne számomra, hogy az hihetetlen. Jó, azt nem mondom, hogy mindenki szeretni fogja, vagy bolondulni fog érte. Nem bántam meg, hogy ráfanyalodtam.MUTÁCIÓ
Cím: Mutant / Night Shadows
színes, amerikai horror, 99 perc, 1984
Rendező: John Cardos
Forgatókönyv: John C. Kruize, Michael Jones, Peter Z. Orton

Szereplők:
Bo Hopkins –Sheriff Will Stewart
Wings Hauser – Josh Cameron
Lee Montgomery – Mike Cameron
Jody Medford – Holly Pierce
Cary Guffey – Billy
Jennifer Warren – Dr. Myra Tate

Történet:
Egy testvérpár érkezik egy kis településre, ahol furcsa eltűnések és halálesetek tanúi lesznek. Senki sem hisz nekik egészen addig, ameddig a sheriff és a helyi doktornő egy érdekes vegyületre nem bukkan. Josh testvére eltűnik, ugyanekkor szerelmes lesz, és ketten küzdenek a várost fenyegető mérgezés ellen.

Vélemény:
4/10
Sokat levesz az értékéből az, hogy alámondásos, viszont máshogy nem találtuk meg. Amúgy tipikus nyolcvanas évekbeli zombis film. Azt hiszem, zombis. Meghal valaki, és viszonylag savas vérrel, kicsit már oszlódva újraéled, és embert akar enni. Butácska film, persze, lehet, hogy ez akkor félelmetes volt. Most inkább, eltelt a film. Láttunk már sokkal jobbat is.


A többi filmről nem írok. Konkrétan még egy volt, amit megnéztem, viszont az nem ilyen blogra való sajnos. A másik meg a The Carrie’s Diary, amiről majd csak akkor, ha túlestem egy évadon.Ti mit láttatok a héten?
Ezek közül valamelyik?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése