2012. december 27., csütörtök

A hobbit – Váratlan utazás


Több más között, Mr.A ajándéka karácsonyra az volt, hogy 26-án, amikor végre nem mentünk senkihez sem, elmentünk moziba, és megnéztük A Gyűrűk Ura előzményeinek szánt filmet. Vágytam fantasy-ra vagy mesére, lényeg, hogy most elég volt a szerelmes és karácsonyi filmekből, akciókból, gagyi horrorokból, vágytam valami másra, egy másik világra, amit most meg is kaptam.


Általános információk:
Cím: The Hobbit – An Unexpected Journey
színes, amerikai-új-zélandi fantasy, 169 perc, 2012
Rendező: Peter Jackson
Író: J.R.R. Tolkien
Forgatókönyv: Fran Walsh, Philippa Boyens, Guillermo Del. Toro, Peter Jackson

Szereplők:
Martin Freeman – Zsákos Bilbó
Ian McKellen – Gandalf
Richard Armitage – Tölgypajzsos Thorin
Hugo Weaving – Elrond
Cate Blanchett -  Galadriel
Christopher Lee – Saruman
Aidan Turner – Kili
James Nesbitt – Bofur
Mikael Persbrandt – Beorn


Történet:
Hatvan évvel a Gyűrűk Ura története  előtt Gandalf látogatást tesz Bilbónál, akinek legnagyobb értékei az anyja csipketerítői és tányérjai, szereti a csendet, a pipafüstöt, és olvasgatni. A mágus jelet hagy a hobbit ajtaján, és kisvártatva több, mint egy tucat törp tölti meg csendes kis életét. A törpök, a leendő törpkirály, Tölgypajzsos Thorin vezetésével megpróbálják visszaszerezni Erebort, ahol most Smaug, a sárkány fészkel. Az út hosszú és veszélyes. Találkoznak koboldokkal, orkok loholnak a nyomukban szörnyű vargjaik hátán, megpillantják a kőoriásokat, pihennek a tündéknél, és kiderül, hogy a mágusoknak is van hierarchiája. Bilbó pedig, találkozik Gollammal, és a Gyűrű megtalálja a hobbitot, mikor elhagyja Gollamot.
A rigó pedig, megérkezik a szürke kőhöz.Plusz:
A Váratlan Utazás csak az első rész lesz, majd jövőre elvileg jönni fog a második (A hobbit: Smaug pusztasága), majd rá egy évvel később a harmadik (A hobbit: There and Back Again).Vélemény:
Imádom az újságírásnak azt a fajtáját, amikor egy kritikus megír egy cikket a saját szájíze szerint, és azt mindenki másolni kezdi. Még a magyarok is úgy, hogy nem is tudják, miről szól a film. Az Amerika Kapitányt is mindenki az egekig magasztalta, de a világ második legborzalmasabb képregényfilmje lett szerintem. A hobbit esetében mindenki mondja, hogy mennyire rossz, hogy nem arról szól, hogy mennek és mennek és agonizálnak, és mennek és mennek, hanem tényleg van benne kaland, és inkább mese, mint fantasy. Tény, hogy az elején nem tudtam eldönteni, melyik lesz, és hosszú, lassú a felvezetése, de mondjuk jobb lett volna, ha egy halom dolgot mondjuk a harmadik rész elején tudunk meg? Mondjuk, hogy kezdődött? És ki tudja, talán a harmadik részre, még lesz kerete is a történetnek.
Szerintem sokaknak az nem jön be, hogy kevésbé kidolgozottak a harcjelenetek, és nem arra megy rá, hogy kinek mi játszódik a lelkében, ami szerintem az amerikai filmek halála szokott lenni.
Nem utolsó sorban, van benne pár poén, ami a színészek mozdulatain, mimikáján múlik. Amúgy a film teljesen hozza a Gyűrűk Ura világát.
Számomra még egy picivel többet is.Megjegyzés:
Kimondottan nem szeretnék megjegyzést írni most. Örülök, hogy végre volt egy film, aminek nem gyerekek, „lerágott csont” színészek a főszereplői, és nem kukori hajú diszkógömbök szaladgálnak benne.
Szeretném, ha még több fantasy vagy mese lenne a mozikban. Bár, mondjuk félő, hogy a piac fel fog hígulni, ha így folytatják. Nézzük csak meg, egyre langyibbak a sci-fik is, illetve már a Trónok Harca sem volt az igazi.
Személyes tapasztalatom nincs a filmmel kapcsolatban, amit megosztanék, csak szeretném, ha majd a Szilmarilokhoz is hozzányúlnának… bár abból sem három rész lenne, ha a Hobbitból ekkorát csinálnak, akkor a tündesztoriból lenne van öt három órás film. Nem?Értékelés:
9/10
Csak ajánlani tudom mindenkinek, aki szereti az ilyen fajta mozikat. Megéri elmenni, azt nem mondom, hogy kimondottan 3D-ben nézzétek meg, mert a hagyományos vásznon is jól mutat a film. Én örültem a bejglik utáni kikapcsolódásnak.Láttátok már?
Vélemény?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése