2012. november 2., péntek

Athéné


Szeretem megnézegetni, hogy melyik kultúrában mi vagyok. Mostanság rákaptam ezekre, talán azért is, mert meg szeretném érteni, néha mi zajlik a fejemben. Gondoltam, hogy megnézem, milyen istennő lakik bennem.
Nem árt tudni.

Rákerestem, és megnéztem, hogy ki van bennem. Mi van bennem. Hogy van bennem. Kitöltöttem vagy 10 tesztet, és mindannyiszor az jött ki, hogy aki bennem él, az Pallasz Athéné.

Nézzük meg, mit is írnak róla.

A bölcsesség, a jog, az igazságosság, a művészetek, kézművesség, képzés és az igazságos háború istennője a görög mitológiában.

Szülei: Zeusz és Métisz (értelem és megfontoltság istennője)

Métisz Zeusz első felesége volt. Egy jóslat szerint születendő gyermeke okosabb és hatalmasabb lesz apjánál. Mivel a főisten ezt nem szívlelte, a várandós Métiszt úgy ahogy volt, lenyelte. Zeuszt gyomrában az anya mellvértet és sisakot kalapált a születendő gyermeknek. A hangtól Zeusz feje megfájdult. A bölcs Héphaisztosz sietett a főisten segítségére, és kalapáccsal ütést mért annak fejére, mire kipattant onnan Athéné.
Zeusz fájdalmai elmúltak, s amikor meglátta a lányát talpig felvértezve, egyből megszerette.
Héliosz is megállt a Nap szekerével, hogy megcsodálja őt.
Zeusz annyira szívébe zárta az istennőt, hogy gyakran odaadta neki a pajzsát, az aigiszt. Ha megrázta a hadak a földre estek.


Ábrázolása: mindig karddal és lándzsával, sisakban, gorgófős mellvértben.
Szent állata: bagoly.
Oltalma alatt álló város: Athén, amiért Poszeidónnal küzdött meg.
Attikáért például a legszebb ajándékkal „küzdöttek” meg. A városlakók felmentek az Akropoliszra, az istenségek is oda mentek. Először Poszeidón adott ajándékot: háromágú szigonyával forrást fakasztott. A víz pechére sós volt, mint az isten birodalma, ezért az ajándék hasztalannak bizonyult. Athéné olajfát adott, amiből a városnak volt olaja és fája is, ezért ennek a városnak ő lett az ura, és róla nevezték el (Athén).

Az aranyalmás esetben, Parisznak hatalmas tudást adott volna, de a fiú nem kért belőle.

Athéné találta fel a fuvolát, megtanított a nőket szőni és fonni, a férfiakat építészetre, kovácsmesterségre, aranyművességre és kelmefestésre oktatta.

Athéné nem ismerte a szerelmet, így ő is a szűz istennők táborát erősíti Hesztia és Artemisz mellett.

Ritkán volt gonosz, mondjuk Arakhnéval szemben. A nő hivalkodott, megmérkőzött az istennővel. Alulmaradt Athénéval szemben, felakasztotta magát. Az istennő azonban megsajnálta, és egy éjjel-nappal fonó pók képében visszaadta neki az életét.

Pallasz: fegyverforgatót jelent. Az igazságos háború patrónusaként ez nem kétséges.
Parthenosz: a szüzességéből fakadó jelző. Innen kapta a nevét a Parthenón.

Római megfelelője: Minerva.

 
Ha kihagytam valamit, sorry, de én sem vagyok mindent tudó.

No, akiben pedig, benne él, az a következő jegyeket viseli magán. Rövid összesítés után, én ezt szűrtem le:
(végre valami, ahol nem az anya-típust képviselem!!!)


Athéné: bölcsesség, stratégia, tudomány, mesterségek, nőies tevékenységek istennője, a városok védelmezője, aki a férfiak között is megállja a helyét.
Kezdjük ott, hogy a szűz, mint őstípus a függetlenség és a sebezhetetlenség szimbóluma. Minden helyzetben jól boldogul, vagy bizonyos öntudata is.
Az Athéné-típus gyakorlatias, hagyományszertő. Szívesen forog férfiak társaságában, de távol tartja magát a szexualitástól, inkább barátként, munkatársként ápolja a kapcsolatot az ellenkező nemmel. Szereti, ha zajlik körülötte az élet.
Megbízható, intelligens, nyugodt, hűs gondolkodású, befelé forduló nőtípus, minden vágya, hogy elérjen valamit az életben. Az élet legtöbb színterén támaszt nyújt. Reális gondolkodású, határozott, céltudatos. Gyakorlatias. Szíve helyett az eszére hallgat, az érzéseit csak kivételes esetekben mutatja ki, és ritkán enged másokat magához közel. Előrelátó, következetes, értelmes, türelmes. Mindig igyekszik az arany középutat választani.
Szereti az olyan férfit, aki okos, tekintélyes, hatalommal bír, birkatürelmű a párjával szemben, és minden körülmények között képes kitartani mellette. Nem féltékeny típus. A házasság nem fontos számára.
Az ilyen nő énje női és férfi oldalát képes összehangolni. Férfias és nőies témákban, helyzetekben is kiteljesedik. Ideális főnök.
Hibája, hogy nem mindig tud kommunikálni, vagy nyers a modora, nem mindig van benne megfelelő empátia, és gyakran érzi magát magányosnak. Sokszor görcsös, szorongásra hajlamos. Állandó maximalizmusa egészsége kárára mehet.
Mindig felismeri, hogy a vezetéshez, uralkodáshoz, mire van még szüksége az agyán kívül.

Jellemző, hogy inkább apás volt gyerekkorában. Igazi apja lánya. Nem szeret hisztizni, vagy nem kirívóak nála a női magatartásformák.

Olyan munkát fog választani, ahol elméjét, gyakorlatiasságát érvényesíteni tudja, és nem hátráltatják benne.

Nem figyel oda eléggé a nőkkel való kapcsolataira, önmagára, jobban ki kellene bontakoztassa nőiességét. Szüksége van a visszacsatolásra, föltre, lányos viháncolásra, még ha nem is vallja be magának.

Na, ez vagyok én az istennőn keresztül. Aki ismer, nyilván felfedezni vél a sorok között engem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése